În baza reglementărilor europene, prevederi transpuse şi în legislaţia românească, ţara noastră fiind membră a Uniunii Europene, fiecare producător care deţine cotă de lapte pentru vânzări directe (pe piaţă) are obligaţia de a depune declaraţia anuală pentru cantitatea de lapte la vânzări directe, în vederea stabilirii (menţinerii) cotei de lapte pentru anul următor.
Din judeţul Bihor, pentru anul de cotă de lapte 2007 - 2008 (perioada 1 aprilie 2007 - 31 martie 2008) au fost înregistraţi 26 000 de producători. Începând cu 1 aprilie a.c., până în data de 14 mai a.c., aceşti producători trebuie să-şi reactualizeze cota de lapte la vânzări directe pentru anul următor de cotă (perioada 1 aprilie 2008 - 31 martie 2009). În acest sens, Centrul Regional Cluj al Direcţiei de Administrare a Cotei de Lapte (de care aparţine judeţul Bihor) a trimis, prin poştă, producătorilor de lapte, un plic în care se află două documente tipizate: o notificare şi declaraţia anuală. Declaraţia respectivă se completează de producător prin specificarea cantităţii de lapte vândute direct în anul de cotă 2007-2008. Declaraţia poate fi depusă personal sau trimisă prin poştă, la Biroul Judeţean Bihor de Administrare a Cotei de Lapte, Oradea (str. Matei Corvin nr. 1) sau la centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din Beiuş (în zilele de miercuri şi joi), din Ştei (marţi şi vineri) şi din Aleşd (joi şi vineri).
Aşa cum a menţionat d-na ing. Ana Lazăr, din partea Biroului Judeţean Bihor de Administrare a Cotei de Lapte, în cazul în care producătorul nu depune, la termen, actele doveditoare, conform declaraţiei de cotă, declaraţie care trebuie să fie conformă cu Caietul Fermierului, atunci cota respectivă se pierde pentru anul următor.
Conform regelemtărilor în vigoare, pentru păstrarea integrală a cotei de lapte la vânzări directe pentru noul an de cotă, producătorul ar fi trebuit să realizeze (comercializeze) între 70% şi 100% din cota anului precedent. Dacă nu a îndeplinit această cerinţă, atunci pentru anul de cotă de lapte următor, cota de lapte la vânzări directe i se diminuează proporţional cu cantitatea neutilizată în anul precedent.