* Ochi superbi ascunşi de ochelari, machiaj care nu prea poate fi scos în evidenţă din pricina aceloraşi ochelari... Lentilele de contact par să fie soluţia la toate acestea.
* De două ori pe an este recomandabil să facem un control oftalmologic, însă majoritatea oamenilor "uită" să îşi verifice sănătatea ochilor

Fără risc de infecţii oculare
Şi acum vine marea întrebare: ochelari de vedere sau lentile de contact? Evident, există avantaje şi dejavantaje în ambele cazuri. Spre exemplu, în cazul ochelarilor, uneori sunt necesare lentile groase. Iarna ochelarii se aburesc şi te trezeşti "în ceaţă" când ţi-e lumea mai dragă. Însă dacă activitatea cotidiană se desfăşoară într-o atmosferă poluată, dacă există afecţiuni ale corneei, alergii oculare sau tulburări nevrotice sunt recomandaţi ochelarii.
Răspunsul la întrebarea "ce este mai sănătos pentru ochi, o pereche de lentile de contact sau una de ochelari?" nu poate veni decât de la un specialist. Astfel că am solicitat opinia dr. Lenuţa Borna, medic primar oftalmolog, pentru a afla când sunt recomandaţi ochelarii şi care sunt riscurile la care te supui atunci când alegi să porţi lentile de contact. "În cazul persoanelor cu probleme de vedere, eu recomand purtarea ochelarilor, dar şi a lentilelor de contact. Printre avantajele purtării lentilelor se numără şi acela că se înlătură distanţa dintre lentila aeriană (ochelari) şi ochi. Vederea este mai bună, mai ales la persoanele care au diferenţă mare, de două dioptrii, între cei doi ochi. La persoanele la care grosimea corneei, determinată prin pahimetrie oculară, este mai mică decât cea normală, mai ales în centrul corneei, sunt contraindicate lentilele de contact. Principalul dezavantaj al purtării lentilelor de contact constă în acea că, în cazul unei igiene deficitare, pot apărea inflamaţii sau infecţii oculare la nivelul conjunctivei, sub formă de cheratide, care netratate la timp pot duce la complicaţii oculare. Lentilele de contact sunt indicate în keratoconus (deformarea conică corneană), mai ales în stadiul doi şi trei (lentile dure corneene). În cazul contaminării lentilei de contact, nu se ajunge, de regulă, la pierderea vederii, ci doar la infecţii banale oculare (conjunctivite) care se vindecă prin instilare oculară de picături oftalmologice, necesitând tratamente oftalmologice specifice. Lentilele de contact au un termen de valabilitate care trebuie respectat, pentru că proteinele din lacrimi se depun pe suprafaţa lentilei de contact şi se produc iritaţii", ne-a declarat dr. Lenuţa Borna.

Între avantaje şi dezavantaje
Primul şi cel mai important avantaj al lentilelor de contact este cel estetic. Acestea sunt indicate mai ales în cazul miopiei. În primul rând, calitatea imaginii este superioară. Lentila se aplică direct pe cornee, câmpul vizual se află în limite normale, iar corecţia este constantă. Spre deosebire de ochelari, în acest caz nu apar tulburări de localizare în spaţiu. S-ar părea că lentilele de contact sunt varianta perfectă; ele îţi corectează vederea, fără să schimbe aspectul exterior. Dezavantajele lentilelor de contact ţin în special de pacient şi intervin când acesta nu ţine cont de regulile de igienă şi manipulare impuse de medicul oftalmolog. Cele mai multe nemulţumiri sunt legate de inflamaţia mecanică a corneei, de costul crescut (costuri lunare sunt între 45-70 lei). În plus, este nevoie de o igienă riguroasă de fiecare dată când sunt aplicate sau date jos. În afară de aceste aspecte, mai trebuie să ţineţi cont de câteva reguli, dacă vă hotărâţi să purtaţi lentile. În primul rând, este recomandată o consultaţie la medicul oftalmolog. După ce aţi achiziţionat lentilele, trebuie să ştiţi că ele trebuie ţinute în soluţie specială de fiecare dată când le scoateţi. În general, nu se recomandă purtarea lor mai mult de 10 ore pe zi. Există însă lentile speciale cu port prelungit. Este recomandabil, însă, să se facă pauză măcar 2-3 săptămâni pe an, pentru relaxarea ochiului. În cazul în care apare o infecţie, lentila se aruncă şi trebuie urmat tratamentul recomandat de medicul oftalmolog.

Aşadar, înlocuirea ochelarilor de vedere cu lentile de contact se face strict în anumite situaţii. Conform specialiştilor, atunci când poartă ochelari, oamenii nu suportă o diferenţă mai mare de trei dioptrii între cei doi ochi. La miopie (vedere scăzută la distanţă) de minus 10, lentilele de contact sunt de preferat ochelarilor cu lentile foarte groase, în plus ele oferă şi o vedere mai clară. Lentilele de contact nu sunt recomandate persoanelor care au inflamaţii oculare sau care fac frecvent conjunctivită.