Amatorism, acesta este cel mai potrivit termen care caracterizează strategia pe termen mediu şi lung a celui mai puternic club de fotbal din Bihor. Eşecul de la Brăila nu a făcut doar o victimă (jucătorul Florin Ilie) în lotul Luceafărului, antrenorul principal Erik Lincar şi directorul sportiv Zeno Bundea prezentându-şi demisiile ca urmare a deciziei conducerii de a-l exclude din lot pe fundaşul albaiulian. Lincar este cel de-al 5-lea antrenor care îşi încheie socotelile cu clubul bihorean în decurs de un an după Zsolt Muzsnay, Dan Dobai, Marius Popa şi Florin Farcaş.

 

La capătul unui meci slab făcut de bihoreni în deplasare cu Dacia Unirea Brăila, partidă pe care, de altfel, au şi pierdut-o cu scorul de 1-0, conducerea administrativă a luat o măsură drastică împotriva fundaşului Florin Ilie care îşi lăsase echipa în 10 oameni din minutul 72. La capătul unei situaţii care doar în fotbalul românesc poate fi întâlnită, Florin Ilie a fost înştiinţat de tatăl său, care citise în presa locală că Luceafărul a renunţat la serviciile sale (jucătorul se afla pe drumul de întoarcere de la Brăila). Decizia conducerii a fost luată fără a fi discutată cu membrii colectivul tehnic. „Am avut un drum de întoarcere de 13 ore, iar la o oprire, Florin Ilie s-a apropiat de mine şi m-a întrebat dacă este adevărat că l-am dat afară de la Luceafărul. Tatăl său citise în presa locală că s-a renunţat la serviciile sale şi l-a sunat pe jucător”, a declarat Erik Lincar în cadrul emisiunii Realitatea Sportivă de la postul local de televiziune, TTV.

 

A oferit conducerii două soluţii

Fiind pus în faţa faptului împlinit, tehnicianul, ajuns acasă, a discutat problema cu cei din conducere, oferind două variante. „Am cerut conducerii un pic de răbdare ca să analizăm şi să nu luăm decizii la cald. Oricum, nu aş fi fost de acord cu această hotărâre oricare ar fi fost jucătorul în cauză. Mai ales că mai sunt 4-5 etape, plus meciul de Cupă, în care am fi avut nevoie de toţi jucătorii în condiţiile în care mulţi sunt la limita suspendării. Am oferit conducerii două soluţii, ori rămânem toţi până la finalul turului şi atunci tragem linie, ori renunţ eu la echipă”, a mai spus fostul tehnician al orădenilor. În condiţiile date este de la sine înţeles care a fost drumul ales de conducere, unul care nu are prea multe în comun cu ceea ce se întâmplă la cluburile cu adevărat profesioniste. În urma acestei situaţii, cel mai probabil intermatul va fi asigurat de către „secundul” Cristian Lupuţ, care va fi ajutat de către antrenorul cu portarii, Ioan Pap-Deac.

La finalul mandatului său (11 etape), Erik Lincar a calificat echipa în optimile Cupei României şi are un bilanţ de 5 victorii, un egal şi 5 eşecuri ca „principal” al Luceafărului în Liga a II-a (locul al 11-lea), uşor sub aşteptările iubitorilor fotbalului bihorean, dar cu potenţial de creştere în perioada următoare. Totuşi, conducerea clubului nu a avut răbdare, cel puţin până la finalul turului, să vadă dacă echipa se află pe drumul cel bun. Câtă vreme nu există continuitate la nivelul băncii tehnice este foarte puţin probabil ca rezultatele dorite să apară vreodată. Performanţa vine doar în condiţii de stabilitate, iar ceea ce se întâmplă în ultima vreme la Luceafărul nu are legătură cu aşa ceva.