Hienele au început să dea târcoale și să explice la principalele două haznale tv și, șarjant, și la televiziunile mai serioase, cât de dezastruos a fost actualul guvern.

 

Manevra încercată de politruci după Colectiv nu a prea reușit și în ultimele luni s-a încercat compensarea situației, cu aceleași arme: nesimțire, tupeu, minciuni, manipulare. Românii însă au înțeles (uitați-vă la sondaje) că greșeala, oricât ar fi ea de mare, dublată de bună intenție, este preferabilă hoției.

Cei care au crezut că politicienii vor crește brusc în ochii românilor din cauza incompetenței tehnocraților și că poporul se va întoarce în genunchi la ei și-au cam luat țeapă. Politicienii au scăzut și mai mult în ochii românilor din momentul în care aceștia au avut termen de comparație. Da, Guvernul Cioloș a fost plin de miniștrii ciudați și cu bube-n cap dar nu li se poate reproșa niciunuia că a fost rău intenționat, că nu a încercat să schimbe ceva, să îmbunătățească lucrurile. La asta se adaugă și fermitatea lui Cioloș care, ori de câte ori a fost cazul, a tăiat în carne vie înțelegând că nu se poate face nimic fără încrederea celor pentru care guvernezi. Nu s-a mai ieșit la televizor cu atacuri la persoană (Cioloș a răspuns în câteva rânduri, atunci când nesimțirea unor lideri politici a atins cote maxime) s-a vorbit despre proiecte, s-au făcut calcule, s-au explicat cifre. Cel puțin în două domenii, măsurile care s-au luat au fost substanțiale. În învățământ, a început stârpirea imposturii academice, tăierea cordonului ombilical care lega școlile de partide (prin concursurile pentru directori) iar în sănătate s-a încercat consolidarea relației dintre medic și pacient, s-au mărit salariile, lucrurile au devenit mai transparente (e drept că aici, cel mai bun ministru al Sănătății a fost Tolontan și anchetele lui). O altă măsură importantă a fost tăierea hârtiilor inutile și scutirea oamenilor de a se plimba de la un ghișeu la altul pentru tot felul de cereri stupide. De aceea, când primul condamnat al țării l-a chemat pe Cioloș în Parlament „să dea socoteală” acesta a avut cifrele la el și a știut cum să transforme, ceea ce se dorea o „muștruluială”, într-o victorie de imagine. A fost exact ca cearta dintre burtosul cu ceafă lată care vrea să se impună prin atac la persoană, violența de limbaj, ton ridicat și rapiditatea cu care scuipă cuvintele și omul calculat care are argumente și cifre în sprijinul a ceea ce spune. Rezultatul a fost că au continuat să apară tot mai mulți oameni care să întrebe: cum să facem să votăm cu Cioloș?

Din păcate, liniștea este pe sfârșite, haznalele TV încep să vidanjeze mizerii în „’ăilalți”, cefele late umplu platourile tv lătrând unele la altele, luciditatea se stinge ca un vis frumos. Și e păcat pentru că pe mugurii ăștia de normalitate s-ar fi putut construi ceva cu adevărat trainic.