Unii vizionari cred că lumea ar trebui să lucreze mai puțin și să se pensioneze mai târziu. Germania intenționează deja să crească vârsta de pensionare pe motiv că ar împovăra prea mult cetățenii lucrători onești. Un cunoscut miliardar mexican crede că serviciile private ar trebui să urmeze la motorul economiei bazate până acum pe industrie. El susține că drumul spre bunăstare ar fi mai ieftin în acest fel și că lumea ar avea nevoie de o schimbare de cilivizație.

 

Săptămâna de lucru ar trebui să aibă maximum trei zile lucrătoare, iar oamenii ar trebui să contribuie cu bani la pensia privată. În felul acesta, nu vor mai fi probleme cu pensiile, iar statul se va descurca mai bine cu banii. Cu ajutorul noilor tehnologii, munca va fi mai ușoară și mai puțină. Chiar dacă se va ieși la pensie la 69 de ani, cum deja au anunțat germanii că intenționează să procedeze, mușchii tinerilor vor fi înlocuiți de roboții japonezi. Fabricile și uzinele vor fi înlocuite de prestatorii de servicii, iar bunăstarea va avea costuri mai mici. Nu există o dată anume pentru a pune în practică acest lucru și nu s-a hotărât nimic în acest sens. Dar schimbările provoacă nesiguranță și nu sunt plăcute, în general, iar la noi punctul de pensie se vede mărit doar cu lupa. Nimeni nu-și dorește să ajungă în pielea cuiva grăbit să-și prindă pensia, ca să poată supraviețui mai departe. La noi pensia reprezintă un raport presupus dintre veniturile pe care le-a obținut o persoană și salariul mediu brut pe economie, care este mereu în schimbare. Valoarea punctului de pensie se schimbă în funcție de decizia Guvernului, indiferent că este sau nu este an electoral. Potrivit Institutului Național de Statistică sunt peste cinci milioane de pensionari. Pe hârtie, valoarea punctului de pensie a cunoscut o evoluție continuă în ultimii ani, dar în practică pensionarii trăiesc foarte greu. Potrivit Legii 340/2015, punctul de pensie a ajuns la 871,7 lei în 2016 și a fost la 830,2 lei, în 2015, potrivit Legii nr.187/2014. Conform Legii pensilor, în anul 2016, valoarea punctului de pensie ar trebui să crească cu 4,31%, dar prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 creșterea ar trebui să fie de 5%.

Carlos Slim, miliardarul de 76 de ani crede că lumea a progresat foarte mult și că are nevoie de o schimbare de cilivizație. Carlos susține că schimbarea e necesară, dar că e cel mai greu de realizat. Dacă s-ar lucra doar trei zile pe săptămână s-ar reduce șomajul, iar în timpul rămas liber oamenii și-ar consolida cunoștințele ori ar putea să lucreze în altă parte. Ar fi doar o altă opțiune. S-ar putea trece la un alt nivel cu oameni mai deștepți și mai odihniți, care ar avea o calitate a vieții mai bună. Cultura, sportul și educația sau divertismentul ori turismul ar avea doar de câștigat, căci fiecare ar avea timp mai mult pentru ele. Transportul în comun nu ar mai fi atât de solicitat, iar poluarea ar fi mai mică, a precizat magnatul Carlos Slim. Un alt miliardar celebru al planetei, Bill Gates, a organizat concursuri de făcut toalete complet ecologice, iar Elon Musk, șeful de la Tesla Motors, cei care construiesc mașinile electrice, s-a gândit că ar fi o idee strălucită să construiască acoperișuri solare pentru toată lumea. Olandezii și-au vopsit autostrăzile cu marcaje de avertizare, care se încarcă ziua de la lumina soarelui și luminează noaptea, ca să avertizeze conducătorii auto. Acum intenționează să vopsească orice suprafață mai mare, pentru că ar putea produce gratuit mai multă energie electrică. Chinezii au făcut copaci ornamentali, care se încarcă ziua cu energie solară și luminează gratuit noaptea. Facebook testează acum în India un serviciu prin care poți să ai acces oriunde la Internet. Grație dronelor, distribuția internetului sau a comenzilor din comerțul online ar fi posibilă oriunde pe planetă. Se dorește ca serviciile de telefonie să fie înlocuite pretutindeni prin aplicații de internet.

Prințul Charles anunța în urmă opt ani de zile, pe cele mai cunoscute site-uri internaționale de presă, că planeta se va încălzi iremediabil până anul viitor și că orice tentativă de oprire va fi fără efect. Dar chinezii susțin oficial că pot aduce ploaia la comandă, doar că e prea scumpă tehnologia pe care o folosesc și că nu știu dacă ar putea evita și o încălzire globală a planetei. Cu toate acestea, lumea se întreabă grăbită la sosirea poștașului: prins-o pensia?