De câteva săptămâni bune presa centrală şi televiziunile din ţara noastră discută pe larg despre reportajul filmat al ziaristului britanic Stuart Ramsey de la Sky News.

 

Englezul a filmat într-o pădure din România o ofertă de armament zis de război pentru negustorii dispuşi să cumpere şi să-l plaseze pe diverse pieţe, unde se trăieşte pentru şi prin război. Desigur, nu spre binele  populaţiei de rând din respectivele spaţii geopolitice, ci pentru marii actori internaţionali ce se luptă pentru zone de influenţă, şantaje reciproce şi câştiguri băneşti fabuloase.

Protagoniştii sunt trei cetăţeni români de etnie maghiară, prezentaţi în reportajul filmat mascaţi cu cagule, dialogând neapărat în limba română, îmbrăcaţi în haine militare, aşa cum le-a cerut ziaristul britanic care i-a contactat şi angajat. Toată scena se petrece undeva într-o zonă muntoasă din judeţul Mureş sau Bistriţa-Năsăud. Morala incidentului, care se dorea transmisă telespectatorilor din Europa, dacă nu chiar din întreaga lume: România are reţele care trafichează armament propriu de război, nerespectând angajamentele luate ca ţară membră NATO şi UE. Cu alte cuvinte, România una spune, alta face, una joacă oficial, alt joc face pe la spate. Deci nu te poți baza pe români nici „de doi bani”. În aceste comdiţii credibilitatea ţării noastre în marea familie nord-atlantică şi europeană va primi încă o lovituzră zdravănă.

Constat cu surprindere şi bucurie reacţia factorilor de conducere ai ţării noastre, la cel mai înalt nivel, faţă de această făcătură a unor servicii secrete „pretene”, vorba lui Ceauşescu. Procurorul-şef DIICOT naţional şi ambasadorul nostru la Londra, ca reprezentanţi direcţi ai Ministerelor de Interne şi Externe – deci ai Guvernului României, respectiv ai serviciilor secrete – au demonstrat că armele prezentate sunt arme de vânătoare înregistrate, deci cu drept de folosire în ţară, că actorii Pántics Csaba Attila şi Levente, Szántó Aurelian au fost plătiţi şi au acceptat să joace rolul de denigratori ai ţării lor, România.

Acum avocatul penalilor, între timp arestaţi, încearcă să-i salveze prin clasicele subterfugii avocăţeşti. Că ei ar fi fost naivi, că englezul le-ar fi promis că în finalul reportajului filmat va inscripţiona o frază din care să rezulte că totul este o glumă, în fond, că bârfa se practică în mass-media mondială, că nu au luat un onorariu de câteva sute/mii de euro, că li s-a cerut în mod expres să dialogheze în limba română, zic ei pentru a fi credibili.

Arestarea ungurilor de cetăţenie română, cererea recentă de extrădare a celor trei ziarişti englezi de către partea română, posibila lor gratificare cu ani grei de închisoare, pe baza legilor ţării, va demonstra cetăţenilor noştri, indiferent de etnie, că România doreşte să nu mai fie o „stână (ţară) fără câini”. Altfel spus, că ştim să ne apărăm liniştea şi siguranţa naţională a cetăţenilor.

Nu ştiu dacă acest amănunt al diversiunii „prietenilor” externi şi interni a fost discutat în recenta întâlnire dintre Eduard Helvig, directorul SRI, şi James R Cooper, Directorul Comunităţii de Informaţii din SUA. Poate, fiind un „incident” minor, a fost tratat ca atare. În orice caz, România rămâne un aliat ferm al opţiunii pro-americane şi europene, chiar dacă suntem izolaţi între neprieteni sau prieteni de conjunctură.

Episodul pe care l-am comentat, suntem siguri că va fi contabilizat de specialistul în probleme de securitate naţională – dl. gen. (r) Aurel I. Rogojan, bihorean „de-al ʹnost”, într-o nouă ediţie, revăzută şi adăugită, a cărţii d-sale „Factorul intern. România în spirala conspiraţiilor”. Lucrarea amintită (554 p.), recent apărută în Editura Compania, Bucureşti, 2016, are un substanţial capitol intitulat „Fapte şi acte recente în dosarul chestiunii maghiare” (156 p.). Ea va fi prezentată publicului bihorean interesat în prima jumătate a lunii octombrie a.c.

Cel ce crede că miza aranjamentelor în curs privind geopolitica europeană şi mondială a viitorului apropiat nu are nimic comun cu astfel de insinuări, este fie naiv, fie prost. Sper ca factorii de decizie la cel mai înalt nivel al ţării noastre să dovedească inteligenţă, fermitate şi diplomaţie, retezând din start excesele naţionalist-extremistre ale unor conaţionali şi sprijinitorii lor din Vestul apropiat (sau mai îndepărtat) şi Estul european.

Ultima găselniţă pe linia dezinformării opiniei publice europene şi mondiale, ce vizează compromiterea imaginii ţării noastre, este acuza cum că România a acceptat depozitarea de arme nucleare transportate din Turcia nesigură politic. Constatăm un veritabil asalt al zvonurilor neprieteneşti asupra ţării noastre.

Avem şi noi în Bihor, la nivelul conducerii locale şi judeţene, astfel de patrioţi şi naivi, dar şi pragmatici „al dracului” de inventivi în apărarea intereselor locale şi naţionale.