Evenimentul cultural de primă mână care se desfăşoară în această perioadă în Oradea, Târgul Gaudeamus, a adus cu sine mai multe lansări de carte. Printre ele şi „Tentaţia politicului” a tânărului scriitor Horia Ciurtin, care se doreşte a fi o colecţie de „reflecţii conservatoare după sfârşitul istoriei”.

 

Despre lucrare au vorbit directorul editurii Eikon Valentin Ajder şi universitarul orădean Mihai Maci.

„Autorul are la bază studii de drept şi teologice, fiecare dintre ele la nivelul unei extraordinare performanţe care se oglindeşte şi în textele din această carte. Lucrarea e o specie unică într-un gen rar, e o carte de filosofie politică. La noi filosofia politică, un mare succes pe vremuri, a căzut din ce în ce mai mult în umbra circumstanţialului. La ora actuală politica este obiectul unui larg discredit şi, ca atare, faptul de a filosofa asupra ei nu poate fi decât ceva caragialesc. De aceea este absolut îmbucurător să vedem că în ziua de astăzi se leagă din nou filele unei istorii care a sărit peste vieţile noastre şi începem să avem lucrări consistente pe teme care, cel mai adesea, în sfera discursului public românesc, ţin pur şi simplu de domeniul auzitului. Pe scurt cartea vorbeşte despre de unde vin Legile care sunt tot mai stufoase. Specialiştii spun că au la bază consensul popular. Întrebarea este până unde putem merge în felul acesta? Cât de mult ţine legiferarea de acest consens. Puţini dintre noi ştiu că timp de secole dreptul a fost altceva. A fost tare, a fost respectat şi interiorizat datorită faptului că el avea o garanţie divină. Nu omul era legislatorul, el era doar tălmăcitorul legii. Cum anume putem noi, oamenii, în zilele noastre, să mai înţelegem acest drept tare care, de bine, de rău, a organizat viaţa oamenilor timp de milenii. Aceasta este, într-un anume fel, miza cărţii domnului Ciurtin. Perspectiva este a omului modern, care, trăind această modernitate, simte acut deriva ei şi încearcă să o vadă, răsturnând-o. Privind prezentul din perspectiva trecutului. Logica cărţii este aceea de a ne interpela. Este şansa de a crea un drum într-o direcţie foarte puţin sondată în cultura românească actuală”, a spus Mihai Maci.

 

Despre excluderea umanului din vieţile oamenilor

Horia Ciurtin porneşte investigaţia din carte, combătând ideea lui Francis Fukuyama care afirma că întreaga istorie a conflictului dintre ideologii s-a încheiat odată cu sfârşitul Războiului Rece, lăsând loc unui viitor steril, fără evenimente, dar prosper şi sigur. Realitatea, cu lumea actuală plină de războaie civile devastatoare în Orient, rapturi teritoriale în Estul Europei, confruntări simbolice în Marea Chinei de Sud, contrazice liniştea profeţită de Fukuyama.

„Toate aceste frământări dezvăluie o întoarcere a istoriei de tip clasic, a conflictului și tulburărilor politice. Și exact într-un astfel de moment conservatorismul își găsește din nou un sens. De aceea, volumul de față începe prin întoarcerea la punctele problematice ale istoriei occidentale. Căutarea acestor momente cruciale dintr-o perspectivă distinctă, non-modernă, este aptă de a duce spre un nou cadru de interpretare. Cu un asemenea scop interogativ (și critic), pornesc în carte prin analizarea punctului de cotitură al istoriei moderne: și anume Revoluția Franceză. Convenţia votează, aparatul birocratic execută. Poporul pare a dicta prin reprezentanți, însă nimeni nu e cu adevărat convins că sistemul mai are ceva uman. Înşişi revoluţionarii cei mai vehemenţi cad pradă ghilotinei, dar Revoluţia continuă. Până și omul pare astfel devorat de propria creație utopică. Revoluția consumă și ultimele fărâme organice din angrenajul social, iar umanitatea devine pură statistică. În asemenea circumstanțe, gândirea conservatoare trebuie să fie realmente reacționară”, a spus autorul la lansare cărţii.

„Tentaţia politicului – reflecţii conservatoare după sfârşitul istoriei”, poate fi cumpărată la preţul de 20 de lei de la standul editurii Eikon la Târgul Gaudeamus din Parcul 1 Decembrie.