Festivitățile dedicate Zilei Naționale au fost organizate, la Beiuș, în două locații, asta ținând cont și de vremea destul de rece de joi, 1 Decembrie.

 

Prima parte a manifestărilor dedicate Zilei Naționale a avut loc la Sala Mare a Primăriei municipiului Beiuș, începând cu ora 11.00. După intonarea Imnului de Stat și ceremoniile religioase, oficiate, pe rând, de reprezentanții cultelor ortodoxe și greco-catolice, au urmat câteva alocuțiuni despre semnificația Zilei de 1 Decembrie în istoria românilor și despre participarea beiușenilor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din urmă cu 98 de ani. Printre vorbitorii care ținut discursuri cu ocazia Zilei Naționale s-au aflat profesorul Dan Ispas, director al Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” și consilier local, europarlamentarul Emilian Pavel, deputații Gheorghe Bogdan, Gheorghe Costin și Liviu Laza-Matiuța, precum și, firește, primarul municipiului Beiuș, Petru Mlendea-Căluș.

La finalul primei părți a manifestărilor festive, ansamblurile folclorice „Muguri și Mlădițe de Tezaur”, al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș și „Românașii”, al comunei Drăgănești, solistul Florin Mariş-Hinsu și Corul bărbătesc „Permanențe”, din Roșia, împreună cu membrii Asociației „Avram Iancu” Beiuș, au susținut un scurt program artistic care a cuprins, cu precădere, cântece patriotice. Cea de-a doua parte a programului aniversar de joi, 1 Decembrie, s-a desfășurat în centrul urbei, întâi la Monumentul Martirilor Bihorului, Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, unde au avut loc ceremonia depunerii de coroane și Hora Unirii, iar apoi în proximitatea Parcului Central, unde asistența a putut aplauda tradiționala paradă militară.