Pe parcursul ultimilor patru ani, începând din 2014 și până în prezent, Colegiul Național „Samuil Vulcan” a participat la proiectul Erasmus+ intitulat „What's new on the news?” (Ce e nou în știri?). Coordonatoarea proiectului este școala iberică IES de Catabois, din Ferrol, iar partenere sunt câteva instituții de învățământ din Turcia, Polonia, Italia, Suedia și, firește, România, țara noastră fiind reprezentată de Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș.

 

Ultima activitate din cadrul proiectului „What's new on the news?”, ale cărui obiective sunt dezvoltarea competențelor de comunicare lingvistice și digitale ale elevilor și a abilităților jurnalistice ale acestora, se derulează în perioada 15-19 mai, la Beiuș. După cum preciza prof. Mihaela Ilieș, directoarea Colegiului Național „Samuil Vulcan”, cei 39 de elevi și 15 profesori din școlile partenere, împreună cu colegii lor beiușeni, au avut de realizat o emisiune de știri, care a cuprins mai multe dezbateri și interviuri pe marginea unor subiecte surprinse cu ocazia vizitelor anterioare în țările membre ale proiectului.

În timpul celor cinci zile petrecute în România, elevii și profesorii români și străini au posibilitatea de a socializa, asta deoarece programul cuprinde mai multe excursii în județele Bihor și Cluj. După ce luni au vizitat Peștera Meziad, marți, pe cea a Urșilor, de la Chișcău și biserica de lemn de la Brădet, iar miercuri au fost la Ghețarul Scărișoara, salina Turda și la Cluj-Napoca, vulcaniștii și oaspeții lor se află joi la Oradea, unde se vor plimba prin centrul istoric și Cetate, vor descoperi mai multe despre audio-vizual prin intermediul unei vizite în studiourile TTV, după care, în drum spre Beiuș, vor admira Lacul cu nuferi din Băile Felix. Pentru ziua de vineri, care este și ultima a proiectului, vulcaniștii le-au pregătit partenerilor străini o incursiune în spiritualitatea și obiceiurile românești, punând în scenă o nuntă tradițională din Bihor. Impresiile partenerilor străini despre modul în care se desfășoară această mobilitatea de la Beiuș sunt pozitive, după cum mărturisea profesoara Ma Del Carmen Torres Rodriguez.