Neregulile de la piața agro-alimentară Beiuș sunt de notorietate: inexistența unor contracte valabile între administrație și comercianți și, mai ales, neimplementarea sectorizării pieței conform legislației în vigoare. Dacă mai adăugăm lipsa condițiilor civilizate de desfășurare a comerțului, avem imaginea unei piețe care, dintr-un motor economic al Beiușului, se transformă, pe zi ce trece, într-o problemă cronică a orașului.

 

Încercând să evite amendarea pentru nerealizarea sectorizării pieței conform prevederilor legale, angajații pieței au delimitat, zilele trecute, sectorul destinat producătorilor agricoli, acesta cuprinzând cel puțin 40 la sută din spațiile la mese.

Acțiunea administrației pieței i-a inflamat pe comercianții locali de produse agricole, care, chiar dacă nu dețin certificate de producători, doresc să-și păstreze locurile la capetele șirurilor de mese dinspre intrarea în piață, firește, pentru vadul comercial de aici. Aceștia au constatat că, în urma noii delimitări, nu mai pot rămâne în sectorul destinat producătorilor agricoli și au decis să protesteze, cerând socoteală edililor urbei. Astfel, miercuri, 22 martie, câțiva comercianți de produse agricole s-au îndreptat spre sediul Primăriei, unde s-au întâlnit cu reprezentanții instituției – primarul Petru Mlendea-Căluș, viceprimarul Ovidiu Dăescu, juriștii Alina Scrofan și Ciprian Duluș, dar și cu Marius Clintoc, consilier superior în cadrul Direcției pentru Agricultură Bihor.

Comercianții protestatari au reclamat că mulți dintre ei, care activează în piața beiușeană ca producători agricoli, nu vând, de fapt, produse proprii, ci se aprovizionează de la angrosiști și au mai solicitat prelungirea contractelor pe amplasamentele deținute actualmente, dar răspunsul reprezentanților Primăriei a fost ferm: spațiile comerciale vor fi atribuite prin licitație și numai respectând sectorizarea pieței.

După cum precizau primarul Petru Mlendea-Căluș, viceprimarul Ovidiu Dăescu și Marius Clintoc, reprezentantul Direcției pentru Agricultură Bihor, neregulile de la piața agro-alimentară Beiuș datează de mai mulți ani, din 2014, când trebuia făcută sectorizarea, elaborat un regulament de funcționare și încheiate contracte cu producătorii agricoli și ceilalți comercianți. Totodată, Marius Clintoc a precizat că nerespectarea prevederilor legale referitoare la sectorizarea piețelor duce la sancționarea administrației cu amendă între 12.000 și 37.500 de lei.

La auzul avertismentului referitor la amendarea administratorului pieței, părerile protestatarilor au fost împărțite: unii au propus să nu-și desfacă marfa a doua zi, joi, 23 martie, dar alții au refuzat această variantă.

Din păcate, joi, angajații Direcției pentru Agricultură Bihor au amendat Administrația Pieței Beiuș cu suma de 12.000 lei, pentru că în sectorul rezervat producătorilor agricoli au depistat și alți comercianți care vindeau legume și fructe. Totodată, trebuie subliniat că multe mese erau goale, ceea ce ne dă de gândit asupra onestității negoțului pe care-l practică ocupanții lor de zi ci zi.

Contactat telefonic, primarul Mlendea-Căluș a declarat că administrația locală va plăti jumătate din cuantumul amenzii în 48 de ore și a anunțat măsuri ferme pentru respectarea sectorizării, urmând să apeleze, în acest sens, inclusiv la poliție.