În perioada 15 ianuarie - 5 februarie 2017, 14 elevi însoțiți de profesoara Zenovia-Mirela Coraș au făcut practică de specialitate la firme de IT din orașul Barcelos, Portugalia.    

 

Stagiul de pregătire practică s-a desfășurat în cadrul proiectului de mobilități de formare profesională Erasmus+ „Eurocompetențe în domeniul IT-cale sigură pentru o integrare rapidă pe piața muncii”. Proiectul se derulează la  Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita în perioada 2016-2017, stagiul de practică din lunile ianuarie-februarie reprezentând fluxul 1. Cei 14 participanți sunt elevi în clasa a XI-a și a XII-a la profilul matematică-informatică și au reprezentat cu cinste școala lor: Acom Cristian, Ardelean Andrei, Filip Alexandru, Olar Horea, Sabău Valeriu, Suiugan Titus, Tincău Mihai, Denco Krisztina, Drimbău Vlad, Hucea Alin, Maghiar Cătălin, Nastea Teodora, Oros Adelin, Pocol Diana. Elevii și-au lărgit orizontul cultural și gradul de flexibilitate și adaptabilitate prin contactul cu mediul cultural portughez, prin vizitarea anumitor obiective turistice și prin participarea la diferite activități cotidiene.

Limba de comunicare în cadrul proiectului a fost engleza, dar pentru a putea comunica cu clienții firmelor elevii au participat și la 14 ore de limba portugheză în cadrul organizației culturale Mobility Friends care le-a asigurat și facilități excelente de cazare și masă. Dezvoltarea personală a participanților s-a completat cu abilități și competențe sporite în domeniul IT, abilități de lucru în echipă, sociale și lingvistice pentru o mai ușoară integrare pe piața muncii.  

Elevii s-au adaptat foarte bine la programul fix de lucru al unei firme, au respectat reguli clare și au îndeplinit sarcini de lucru în termenele și condițiile cerute. Cel mai greu le-a fost cu adaptarea la condițiile climatice din Portugalia diferite față de România, cu o climă excesiv de umedă și schimbătoare.

Gestionarea eficientă a relațiilor cu ceilalți angajați ai firmei, dar și cu ceilalți participanți la stagiu, elevi din Turcia și Polonia, cazați în același campus, și viețuirea cu ceilalți participanți la stagiu au dus la dezvoltarea competențelor de muncă în echipă transnațională.

De buna desfășurare a activităților s-a ocupat echipa de proiect din cadrul școlii, formată din profesorii: director Marcel Emil Sas Adăscăliții - manager de proiect, dir. adj. Adriana Simona Sarca - responsabilă cu diseminarea proiectului, Zenovia-Mirela Coraș - responsabilă cu formarea participanților, Simona Stoianovici - responsabilă cu selecția participanților, Laura Cotrău - responsabilă cu valorizarea rezultatelor proiectului și contabil Laura Bușe - responsabil financiar.

Inițiatoarea proiectului este prof. Ioana Vereș, responsabilă cu proiectele europene la nivelul școlii.

Al doilea flux de elevi care vor pleca în plasament în Portugalia, în luna octombrie 2017, va fi selectat în luna mai a acestui an și va fi format din alți 14 elevi din clasele a X-a și a XI-a de la profilul matematică-informatică de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita.

Prof. Zenovia-Mirela Coraș