La Zoo Oradea s-a născut, în urmă cu opt săptămâni, primul pui de leu african din noua grădină zoologică, o femelă care a fost botezată Moja. Numele nu a fost ales întâmplător, pentru că în swahili, limba oficială din Tanzania şi Kenya, „moja” înseamnă „prima” sau „1”.

 

Moja este puiul Zinei, donată Grădinii Zoologice din Oradea de grădina din Nyiregyhaza, tatăl său fiind Ţuţu, un leu născut tot la grădina orădeană, în urmă cu şase ani, crescut la rândul lui de îngrijitorii orădeni. Zina a născut de fapt patru pui, dar, pentru că nu s-a ocupat de ei, doar Moja a supravieţuit. „Am reuşit să salvăm, iniţial, doi pui, dar cu toate că pe unul dintre fraţii lui Moja l-am ţinut două zile la perfuzii, nu am reuşit să-l menţinem în viaţă. Aşa că a rămas doar Moja, care acum este îngrijit, de la vârsta de o zi, de personalul Grădinii. S-a născut cu 1.200 de grame, iar acum cântăreşte peste 5 kilograme. În primele zile mânca din trei în trei ore, exact ca un bebeluş, fiind hrănit cu lapte praf pentru animăluţe nou-născute. Acum mânăncă de şase ori pe zi, din care o masă de cărniţă, la început doar carne de pasăre, iar acum şi carne roşie. Dieta lui este stabilită de veterinar şi biolog”, ne-a declarat, ieri, administratorul Zoo Oradea, Bimbo Szuhai Tibor. În prezent, Moja se află în carantină, fiind supusă unei imunizări, primul vaccin fiindu-i administrat luni, iar următorul, peste două săptămâni. „Important este că a trecut perioada critică de şase-şapte săptămâni. Va mai sta aşa încă aproximativ două săptămâni, însă credem că cel mai devreme va putea fi prezentată publicului prin luna februarie, în funcţie şi de condiţiile meteo”, ne-a mai precizat administratorul Zoo. La fel ca restul animalelor de la Zoo, şi Moja va putea fi adoptată la distanţă de iubitorii de animale. Mai mult, ca un cadou de Crăciun, cei care vor deveni părinţii ei adoptivi până la 15 februarie 2017, pe lângă beneficiile cunoscute deja, vor putea să se şi fotografieze cu ea. Numărul părinţilor adoptivi de la Zoo Oradea a ajuns în momentul de faţă la aproximativ 70, oricare animal putând avea mai mulţi părinţi adoptivi. Adopţia unui animal presupune ca părintele să plătească anual minimum 100 de lei, pentru hrană, în schimbul acestei sume având posibilitatea să participe la Ziua părinţilor adoptivi, organizată de două ori pe ani.

Moja nu este singurul pui venit pe lume în ultima perioadă la Zoo Oradea. „De trei săptămâni, avem şi un pui de lamă, care poate fi deja văzut de public, fiind crescut de mamă”, afirmă Bimbo Szuhai Tibor.