Studenții orădeni s-au mobilizat pentru a milita împreună pentru un scop comun - obținerea parcării gratuite în fața centrului universitar. Iniţiativa a pornit de la Asociația Studenților Economiști în colaborare cu alte zece asociații studențești ale Universității din Oradea

Campania de strângere de semnături s-a desfășurată de la finele lunii februarie până în data de 22 martie. Iniţiatorii au mers din sală în sală pentru a strânge semnăturile care atestă că studenţii vor parcare gratuită în zona campusului. Președintele Asociației Studenților Economiști din Oradea, Adrian Abrudan, a fost desemnat reprezentant al acțiunii. Pentru a informa municipalitatea, vineri, 24 martie 2017, acesta a înaintat o cerere spre Consiliului Local al Municipiului Oradea semnată de 1.020 de studenți. În vederea susținerii demersului lor, membrii asociațiilor studențești au prezentat mai multe argumente. Astfel, unul dintre motivele principale ar fi deplasarea tinerilor studenți, care au domiciliul în orașele și comunele din județ, cu mașina personală spre unitatea de învățământ. Un număr ridicat de tineri se deplasează cu mașina personală, această acțiune generând venituri pentru municipalitate.  Un alt motiv invocat și menționat în cererea depusă spre examinare către Consiliului Local orădean reflectă faptul că un student nu dispune de resurse financiare considerabile, părinții fiind cei care îl răsplătesc, cu un autoturism, pentru efortul depus de a-și termina studiile superioare. Părintele este suportatorul efectiv al  costurilor de deplasare și întreținere. Studenții susțin faptul că și municipalitatea ar trebui să vină în sprijinul acestora, scutindu-i de plata parcării. Inițiatorii proiectului susţin că 8.252 de studenți își desfășoară orele de curs în incinta campusului, în timp ce Universitatea din Oradea oferă în campusul universitar aproximativ 130 de locuri de parcare, în timp ce municipalitatea a amenajat pe artera de circulaţie în jurul a 200 de locuri. În acest moment, Universitatea din Oradea are un număr estimativ de 13.700 de studenți înscriși la studiile de licență, masterat și doctorat. Studenții menționează că numărul de locuri de parcare din interiorul și exteriorul campusului sunt insuficiente pentru numărul de studenți menționat.

Studenţii vor să poată parca gratuit doar în parcarea din fața campusului Universității din Oradea, amplasată pe strada Universității, respectiv de la Cimitirul Municipal Rulikowski până la pârâul Peța. Solicitarea către CLO este susţinută de Asociația Studenților Economiști din Oradea (ASEO), Asociația Studenților Ingineri Oradea (ASIO), Alumni Universitatea din Oradea, Asociația Studenților Creștini Ortodocși România (ASCOR), Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni (ASEB), Asociația Studenților Farmaciști din Oradea (ASFO), Asociația Studenților la Psihologie Oradea (ASPO), Asociația Studenților Stomatologi din Oradea (ASSO), Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales Oradea (AIESEC), Asociația Studenților Mediciniști din Oradea (ASMO), Asociația Studenților Universității din Oradea (ASUO), Studenții membri reprezentanți în Senatul Universității din Oradea și Uniunea Studenților din Oradea (USO).