Consilierii locali şi-au dat acordul pentru înfiinţarea în Oradea, din această toamnă, a unei Şcoli internaţionale cu predare în limba engleză, care va funcţiona în Campusul şcolar.

 

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și Asociația Parteneriat pentru Educație, în colaborare cu Fundația Lumina Instituții de Învățământ din București, va dezvolta din această toamnă o Școală Internațională în Oradea cu predare în limba engleză, după programa britanică națională de învățământ și programa Cambridge pentru Matematică, Engleză și Științe. Sediul Școlii Internaționale va fi în Campusul Colegiului Economic „Partenie Cosma”, în clădirea din curtea interioară. Potrivit ADLO, pentru început, școala internațională va avea clase de grădiniță și învățământ primar, urmând ca în anii următori să se înființeze și clase de gimnaziu. Predarea va fi în limba engleză, cu profesori vorbitori nativi de limba engleză asistați de profesori români.

„Necesitatea unei astfel de școli este dată de dezvoltarea economică a orașului din ultimii ani. Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a primit mai multe solicitări de la companiile localizate în parcurile industriale, în special de la cele străine, referitoare la înființarea unei școli internaționale. Pentru a vedea dacă acest proiect este fezabil, ADLO a trimis un chestionar firmelor în care au fost întrebate dacă vor o astfel de școală și câți angajați și-ar trimite copiii să studieze în sistem internațional. Rezultatele sunt următoarele: 95% dintre companiile chestionate consideră oportună dezvoltarea unei școli internaționale în Oradea, 66% dintre firme consideră că demersurile pentru acest proiect ar trebui începute cât mai repede, iar 33% dintre companii au răspuns că proiectul ar trebui demarat în următorii ani”, se menţionează într-un comunicat de presă al ADLO.  Potrivit ADLO, la întrebarea „Câți angajați ai companiei dvs și-ar trimite copiii la școala internațională?”, s-au obţinut următoarele răspunsuri: 46 de copii cu vârste între 3 şi 6 ani; 51 de copii cu vârste între 6 și 9 ani; 56 de copii cu vârste între 10 și 14 ani; 59 de copii cu vârste între 15 şi 18 ani. În perioada următoare se va anunța calendarul de înscriere la Școala Internațională din Oradea, precum și costurile pentru fiecare an de școlarizare.

Astfel de şcoli sunt grupate sub denumirea „Lumina Instituţii de Învăţământ”, o organizaţie care s-a înfiinţat în anul 1994 la Constanţa. În acest moment, sub această umbrelă funcţionează 11 unităţi de învăţământ preuniversitar şi o universitate, în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Timişoara, Iaşi, Ploieşti.

Fundaţia Lumina este afiliată cu Mişcarea Islamică Gülen, a imamului Fethullah Gülen, identificat de preşedintele Turciei, Recep Erdogan, ca fiind principalul său adversar, pe care îl acuză că a stat în spatele loviturii de stat eşuate.