Un schior care s-a rătăcit în zona Vârtop a fost recuperat de salvatorii montani, duminică, misiunea durând aproximativ două ore şi jumătate. Deşi era un schior experimentat, bărbatul rătăcit a părăsit traseul turistic şi a ajuns într-o zonă fără niciun fel de reper, cerând ajutor.

 

Savatorii montani din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor aflaţi de serviciu în zona Satului de Vacanţă Vârtop, au efectuat, duminică, o acţiune de căutare şi recuperare a unui schior rătăcit, ce voia să ajungă pe Vârful Bihorul. Deşi era un schior cu experienţă şi având echipament adecvat condiţiilor de iarnă, acesta a părăsit traseul turistic marcat, iar din cauza ceţei a rămas în zona de gol alpin fără niciun reper de orientare. Bărbatul a alarmat Dispeceratul Naţional Salvamont 0-SALVAMONT (0725/826.668), care a comunicat cu echipa aflată în Baza Salvamont Vârtop, cazul fiind anunţat şi la Dispeceratul Unic de Urgenţă - 112. Potrivit Salvamont-Salvaspeo, schiorul a fost localizat prompt, deoarece a furnizat salvatorilor montani coordonatele GPS pe care le-a obţinut folosind smartphone-ul personal şi o aplicaţie de hărţi. La acţiunea de căutare şi recuperare au participat 3 salvatori montani care s-au deplasat cu utilajele motorizate din dotare - un snowmobil şi un UTV şenilat. Schiorul a fost găsit în decurs de o oră de la alarmare, în zona de creastă dintre Vârful Cornul Berbecului şi Vârful Piatra Grăitoare din Munţii Bihorului.
Timpul total al intervenţiei a fost de 2 ore şi jumătate. Victima a fost recuperată în stare avansată de oboseală. Serviciul Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor recomandă schiorilor şi turistilor care părăsesc pârtiile de schi sau pleacă în drumeţie să se informeze despre starea traseului - dacă se poate parcurge iarna şi în ce condiţii - pe jos sau pe schiuri de tură. Ca urmare a acestui incident, cu un final fericit, salvatorii atrag din nou atenţia practicanţilor de schi şi snowboard să nu părăsească pârtiile de schi dacă nu au suficientă experienţă şi echipament corespunzator sau dacă este vreme nefavorabilă şi condiţii de vizibilitate redusă.