Librăria Humanitas Oradea invită orădenii astăzi, 28 aprilie, de la ora 19.00, la lansarea volumului Aventurile hingherului în Balkanya, de Mihai Măniuțiu, apărut la Editura Humanitas. Volumul va fi prezentat de criticii de teatru  Mircea Morariu și Elisabeta Pop. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

 

Mihai Măniuțiu este unul dintre cei mai importanți regizori de teatru români şi este, totodată, scenarist, scriitor şi director. A regizat peste 80 de piese de teatru, o parte din ele fiind bazate pe scenarii proprii şi este autorul a peste 10 volume, scrierile sale fiind legate de arta dramatică. Publicul orădean a avut ocazia de a aplauda spectacole a căror regie a fost semnată de Mihai Măniuţiu: Intrusa (2002), Electra (2004), Shoah. Versiunea Primo Levi (2004) şi Leonce şi Lena (2013). În mai puţin de două săptămâni, Teatrul Regina Maria va prezenta un nou spectacol în regia lui, Cafeneaua Pirandello. Până atunci, însă, orădenii au ocazia să-l vadă, să-l asculte, să îi ceară un autograf, în cadrul evenimentului organizat astăzi de Librăria Humanitas. Astfel, de la ora 19.00, Mihai Măniuţiu îşi va lansa volumului Aventurile hingherului în Balkanya, cartea fiind prezentată de criticii de teatru Mircea Morariu şi Elisabeta Pop.

Câteva cuvinte despre acest volum sunt transmise cititorilor de către criticul literar şi eseistul Dan C. Mihăilescu:  „De-aproape patruzeci de ani regizorul Mihai Măniuțiu își alintă, orânduiește, biciuiește, ocrotește și înscenează coșmarurile cu ludică mărinimie. Și-a petrecut singurătățile dureroase prin sângeroasele tragedii ale vechii Elade, prin Shakespeare, cabaretul expresionist și teatrul-dans”, a spus acesta. „A ficționat borgesian, a cultivat absurdul existențial beckettian, a făcut (amarnic sau extatic) apel la mitologia mortuară din folclorul românesc, ritualizând cu strălucitoare răceală ororile subconștientului colectiv, patima puterii, dezarticularea erotică, mecanismele terorii, uitarea și pustiirea de sine”, consideră criticul. „ Acum a ajuns la esență. Înăuntrul ființei. Acolo unde nu mai sunt (em) decât eu și cu mine. Hingherul și umbra lui. Încotro? Și la ce bun? Există ieșire, ispășire, izbăvire? «Suntem în limb», dragă prietene, ar spune camusianul Clamence din "Căderea". Adică în anticamera infernului. Bun venit!”, a transmis Dan. C. Mihăilescu.