În anul 2016, au fost efectuate reparaţii capitale şi investitii la clădirile monument istoric, cum ar fi Palatul Vulturul Negru, Casa Poynar, imobilul de pe Republicii nr 13, Palatele Stern, Moskovits Miksa si Apollo. Pentru anul 2017, priorităţile Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Oradea rămân reabilitarea clădirilor de patrimoniu, precum şi ridicarea standardului de calitate în unitățile de învățământ.

Lucian Popa, director executiv al Direcției Patrimoniu Imobiliar (DPI), a susținut vineri, 10 februarie 2017, o conferință de presă în care a prezentat raportul de activitate pe anul 2016, mai exact evoluția veniturilor și cheltuielilor totale ale DPI, precum și principalele obiective pentru anul 2017. „Realizarea obiectivelor propuse pe anul 2016 a fost deosebit de dificilă, mai ales datorită faptului că Direcţia de Patrimoniu a fost comasată în cadrul Primăriei Oradea. Acest fapt a presupus o serie de modificări și redirecționări, însă s-a reușit realizarea majorităţii obiectivelor propuse”, a declarat Lucian Popa, reamintind că municipiul Oradea are un patrimoniu valoros, o zestre arhitecturală foarte bogată, motiv pentru care, anul trecut, Direcția Patrimoniu Imobiliar a pus un accent deosebit pe reabilitarea clădirilor de patrimoniu. O parte a acestor lucrări au început în anii 2015 -2016 și vor continua şi în perioada următoare: reabilitarea Palatului Vulturul Negru (care ar putea fi finalizat în iunie), faţada imobilului de pe strada Republicii nr. 13, Casa Poynar, Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, precum şi cinematograful Transilvania.

Legat de evoluția veniturilor și cheltuielilor, directorul executiv a precizat: „Anul trecut am încercat să obținem o creștere a veniturilor și să scădem cheltuielile, precum și o mai bună transparență în activitățile direcției. De altfel, cheltuielile au scăzut semnificativ faţă de 2015, pe toate palierele, prin corecta şi eficienta gestionare a resurselor avute la dispoziţie”. În ceea ce privește evoluția comparativă a veniturilor totale ale DPI în anii 2015-2016, Lucian Popa a arătat că în anul 2015 DPI a încasat 25.706.322 lei, iar în anul 2016 26.479.510 lei, sumă care presupune venituri din închirieri, parcări, terenuri,vânzări imobile, precum și alte venituri: administrare domeniu public, asocieri, valorificare materiale reciclabile etc.

Parcări profitabile

O bună parte a veniturilor Direcţiei de Patrimoniu a fost obţinută prin intermediul Serviciului Parcări, o evoluție comparativă a acestor venituri arătând că anul trecut au crescut semnificativ veniturile realizate din parcările cu telefonul mobil (cu 31%), din abonamentele pentru parcări de domiciliu și din tichetele de parcare la parcările supraetajate. „Strategia pe care ne propunem să o realizăm pentru următorii ani este o consolidare și eficientizare a acestor servicii de parcare, astfel ca toate veniturile să le reinvestim în parcările din Oradea. În următorii trei ani, municipalitatea dorește să realizeze încă cel puțin două parcări supraetajate, pe strada Voința și în apropierea Spitalului Militar”, a declarat Lucian Popa. Cât priveşte cheltuielile de investiţii în anul 2016, Lucian Popa a menționat că anul trecut, față de prevederile estimate, gradul de realizare a cheltuielilor legate de învățământ este de 71,09 %, pentru creșe este 67,68%, pentru cultură, recreere (reabilitare Cetatea Oradea, baze sportive și de agrement) este de 88,44%, iar pentru cheltuieli cu locuinţe, servicii şi dezvoltare comunală acestea s-au realizat în proporție de 75,72%. Printre principalele investiții derulate în cursul anului 2016 la unitățile de învățământ se numără dotarea Campusului Școlar Partenie Cosma, realizarea sălii de sport de la Colegiul Național Emanuil Gojdu, reabilitarea fațadei Colegiului Tehnic Traian Vuia, dar și asfaltarea curților școlilor gimnaziale nr. 16, Szacsvay Imre, Ioan Bogdan, Liceului Teoretic Lucian Blaga, Colegiului Național Iosif Vulcan și alte lucrări de reparații curente.

Obiective pentru anul 2017

Lucian Popa a precizat vineri că, pentru anul 2017, Direcţia pe care o conduce îşi propune, printre altele, reabilitarea fațadelor unor clădiri din centrul istoric al Oradiei, investiții în infrastructura de turism și agrement, în principiu în Cetatea Oradea, pentru ca acesta să devină cel mai important obiectiv turistic din Oradea, lucrări de reparații capitale și investiții în școlile și grădinițele orădene. ,,Prioritar pentru noi este reabilitarea clădirilor de patrimoniu și ridicarea standardului de calitate în unitățile de învățământ, ceea ce presupune refacerea instalaţiilor electrice, partea de grupuri şi instalaţii sanitare, partea de termie, curţi asfaltate etc. Ne dorim ca, în următorii doi-trei ani, fiecare unitate din Oradea să fie reabilitată, pentru ca elevii orașului să poată învăța în condiții decente”, a spus Lucian Popa.

Cetatea, principalul punct de atracţie

În ceea ce privește Cetatea Oradea, Lucian Popa a amintit că, o dată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare, aceasta a fost deschisă publicului larg, aici organizându-se o serie de evenimente, cu o participare de 15.000-20.000 de vizitatori. ,,Anul acesta ne dorim ca Cetatea să devină principalul punct de atracţie pentru orădeni şi cei care vizitează Oradea. În perioada următoare, vom mai scoate la licitație amplasamente în această locație și ne vom axa și mai mult pe organizarea de evenimente educative și culturale, mai multe expoziţii temporare, expoziţii destinate copiilor în perioada vacanţelor şi de Şcoală Altfel”, a declarat Lucian Popa.

Totodată, în anul 2017 vor începe lucrările la reabilitarea fațadelor pentru imobilele Republicii 31, Iosif Vulcan 2 și 4-6, precum și la Palatul Ullmann.