Vineri, 17 martie, în Sala Festivă a Protopopiatului Ortodox, a avut loc o dublă lansare de carte a poetului orădean Emil Mircea Neşiu. Volumele de poezie au fost prezentate de conf. univ. dr. Dan H. Popescu, poetul Florin Dochia şi editorul Ştefan Avram, iar gazda lansării a fost avocatul şi scriitorul Paşcu Balaci.

 

Volumul (Po)Arta Sufletului a apărut la finele anului 2016, la Editua Aureo Oradea, şi trebuia, iniţial, lansat în preajma sărbătorilor de iarnă. Din pricina unei confuzii cu privire la intervalul orar în care sala destinată lansării fusese antamată - întâmplare de care poeţii îşi aduc aminte cu mult haz şi astăzi -lansarea a fost amânată. Şi pentru că Emil Neşiu face parte dintre poeţii sensibili şi stimaţi cu care Oradea se mândreşte, directorul editurii Aureo, Ştefan Avram, a ridicat ştacheta, rugându-l pe autor să mai scrie încă un volum de poezie, înainte de venirea primăverii, pentru ca Poarta Sufletului să poată fi relansată, aşa cum se cuvine.

Iată cum, într-un timp record, Emil Neşiu a dat frâu liber creaţiei şi a ieşit în întâmpinarea publicului iubitor de vers, cu două volume, diferite ca abordare, dar asemănătoare ca valoare. Primul dintre acestea, (Po)Arta Sufletului, a fost prezentat vineri, 17 martie, de conf. univ. dr. Dan H. Popescu. „Una dintre dimensiunile acestui volum este chiar biografia poetului, biografie pe care croşetează, împodobind-o cu crochiuri, foarte reuşite, care sar de unde nu te aştepţi”, a spus Dan H. Popescu. „Un alt palier pe care se poate citi acest volum este cel al nostalgiei. După o cafenea vieneză, după Paris, după acea vârstă de aur pe care, cumva, toţi o resimţim. După acea perioadă când totul era mai blând, mai armonizat, mai lin. Şi al treilea palier important este cel al culorilor. Emil Neşiu este un poet preocupat de culori şi de intensitatea lor. De la verde şi albastru, la roşu, alb, galben, versurile din această carte cuprind un curcubeu de culori”, a mai spus Dan H. Popescu.

Dacă acest prim volum inundă cititorul cu fiori ai iubirii şi nostalgiei, cel de- al doilea, Cioplitor de Himere, se distinge printr-o anume detaşare, prin luciditatea versului, aşa cum a fost perceput de poetul Florin Dochia.

„Emil Neşiu experimentezaă în acest volum un fel de luciditate, o lipsă a implicării într-o realitate exterioară. Poemele sunt mai aspre, mai neimplicate sentimental, iar poemele de dragoste sunt mai reci. Volumul îmi aminteşte de greaţa existenţialistă a lui Jean-Paul Sartre”, a spus Florin Dochia.

„În acelaşi timp, modalitatea de a scrie a poetului m-a dus cu gândul la poezia japoneză haiku, cartea fiind formată din imagini statice. Acest Cioplitor de Himere este un experiment reuşit”, a mai subliniat Dochia.

Publicul prezent la evenimentul de lansare a fost familiarizat cu noile versuri ale poetului Emil Neşiu prin micile recitaluri susţinute de actriţa Otilia Bejan, profesoara Sânziana Neşiu, poetul Alexandru Sfârlea şi însuşi autorul.