Vineri, 21 aprilie, Orchestra Rapsodia Bihoreană, sub bagheta dirijorului Liviu Buțiu, este invitată la Satu Mare să acompanieze un adevarat regal folcloric, cu ocazia aniversarii a 40 de ani de activitate artistică a celui mai emblematic interpret din zona Codrului - Nicolae Mureșan.

 

Invitați de marcă, acompaniați de orchestra bihoreană

Concertul este organizat de către Asociația „Trecui aseară prin codru”, în colaborare cu Televiziunea Română. În cadrul evenimentului, vor evolua artiști apreciați, din mai multe zone ale țării, care vor fi acompaniați de orchestra bihoreană. Printre acești invitați de marcă, amintim: Nicolae Furdui Iancu, Sava Negrean Brudașcu, Ioan Bocșa, Veta Biriș, Matilda și Ștefan Cigu, Gheorghe Roșoga, Florentina și Petre Giurgi, Alexandru Pugna, Anghelina Timiș, Ovidiu Purdea Someș, Petrică Pașca, Antonela Ferche Buțiu, Ioan Berci, Nicolae Mureșan Jr., Mihaela și Ciprian Istrate, Ioan Hainai. Realizatoarea concertului este Elise Stan, iar prezentatoarea acestui eveniment, Iuliana Tudor. Concertul va fi înregistrat și difuzat de Televiziunea Națională la o dată ulterioară.

,,E o mare bucurie că am fost solicitați să asigurăm acompaniamentul acestui mare concert, ceea ce demonstrează, încă odată, cu certitudine, că suntem o orchestră recunoscută la nivel național, că suntem cu adevărat profesioniști, prin prestația noastră artistică la cel mai înalt nivel, de fiecare dată. În același timp, este și o responsabilitate și o nouă provocare pentru mine, ca dirijor, cât și pentru instrumentiști, fapt reflectat în nenumăratele ore de repetiții, desfășurate cu maximă seriozitate”, spune Liviu Buțiu, dirijorul Orchestrei Rapsodia Bihoreană.

,,Am înființat această orchestră în anul 2005, dând contur unei dorințe, și anume aceea de a lucra cu instrumentiști tineri, competenți profesional, care citesc note și participă cu plăcere la repetițiile la care sunt solicitați la maximum, oameni plini de vitalitate, în plină afirmare, care execută cu precizie tot ceea ce le cere dirijorul, și care transmit mai departe, publicului, un act artistic de calitate. Este foarte multă muncă în spatele acestor concerte, dacă te implici cu adevărat, dacă vrei să sune fiecare piesă în stilul ei caracteristic, dacă vrei să te transpui cu orchestra în stilul zonal al fiecărui interpret, fie că vine din Oltenia, Moldova, Ardeal etc. Dacă vorbim despre dirijor, acesta muncește pentru reușita fiecărui concert, scriind partiturile pentru fiecare compartiment al ochestrei, coordonează repetițiile, totul pentru a scoate din fiecare piesă acea ,,frumusețe muzicală specifică, dar tot efortul depus este răsplătit pe scenă prin aplauzele publicului”, mai spune dirijorul Liviu Buțiu.

Pentru bihoreni, este o mândrie participarea la un asemenea eveniment artistic, de amploare, al orchestrei Rapsodia Bihoreană, fiind, astfel, reprezentați la cel mai înalt nivel artistic, acompaniind, pe scena Casei de Cultură din Satu Mare, unele dintre cele mai sonore nume ale scenei folclorului românesc.

Rapsodia Bihoreană, palmares impresionant

De-a lungul timpului, orchestra capătă o notorietate de necontestat pe plan național, deoarece, până în prezent, această orchestră a fost selectată de mai multe ori de Televiziunea Română să acompanieze concertele extraordinare de Sărbătorile Pascale și de Sărbătorile de Iarna în anii 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 și la Concertul Jubiliar ,,30 de ani de Tezaur Folcloric”, 2013, Concursul Tezaur Folcloric – Moștenitorii, 2012, Tezaur Folcloric de Sărbători, Oradea, 2014, Emisiunea „O dată-n viață”, realizator Iuliana Tudor, producător TVR1, aprilie 2016, unde Orchestra Rapsodia Bihoreană și dirijorul Liviu Buțiu au participat, tot la solicitarea TVR-ului și a interpretei Veta Biriș; Emisiunea „O dată-n viață”, noiembrie, unde Orchestra Rapsodia Bihoreană și dirijorul Liviu Buțiu au participat la solicitarea TVR-ului și a interpretei Florica Zaha; Concertul „In Memoriam Marioara Murărescu”, organizat de Fundația Marioara Murărescu, TVR1, împreună cu Școala de Arte și Orchestra Rapsodia Bihoreană, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, octombrie, 2014, unde Orchestra și dirijorul Liviu Buțiu au fost solicitați de TVR1 și de Fundația Marioara Murărescu să acompanieze un concert extraordinar ce s-a desfășurat pe durata a șase ore, pe scena Sălii Palatului din București; Concertul extraordinar de Paști‚ „Veniți de luați Lumină”, organizat de Școala de Arte „Francisc Hubic”, Consiliul Județean Bihor, împreună cu TVR1, eveniment ce a avut loc la Sala Polivalentă Oradea, și transmis, ulterior, în emisiunea Tezaur Folcloric, aprilie 2014.

De asemenea, Orchestra Rapsodia Bihoreană, dirijată de Liviu Buţiu, a fost invitată și a participat de nenumărate ori la seminariile și simpozioanele orchestrelor profesioniste din țară, susținând teme și demonstrații în prezența unor mari personalități în domeniu, ultimele evenimente cu un asemenea caracter fiind simpozionul organizat de Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” Bistrița, iunie, 2016, și simpozionul organizat de către Ansamblul Profesionist „Banatul” Timișoara 2014, 2015, 2016, unde, în calitate de dirijor, Liviu Buțiu susține o lucrare de specialitate privind particularitățile ritmice din zona folclorică a Țării Crișurilor.