Aleşii locali au votat joi, cu unanimitate de voturi, unul dintre cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local, şi anume proiectul de buget al municipiului Oradea pe anul 2017. În acest an, municipalitatea are la dispoziţie cel mai mare buget de investiţii din ultimii ani, şi anume 27 milioane de euro, din care 10 milioane de euro provin dintr-un excedent de anul trecut, la care se adaugă creşterea veniturilor oraşului. 

 

Proiectul de buget al municipiului Oradea a atras, ieri, cu ocazia şedinţei ordinare, o singură obiecţie, venită din partea consilierului UDMR Kirei Melinda, care a considerat că ar fi potrivit ca proiectele de tineret să fie finanţate separat de cele ale ONG-urilor. „Organizaţiile de tineret ar trebui să se concureze între ele şi nu cu ONG-uri. Cum este şi la sport: există concursuri pentru juniori şi concursuri pentru seniori”, a precizat Kirei. Imediat după luarea sa de cuvânt, însă, consilierul PSD, Adrian Negrean, a declarat că partidul pe care îl reprezintă va vota bugetul din două considerente, o dată pentru că „şi PNL a votat bugetul la judeţ”, iar un al doilea motiv invocat a fost acela că nu se opun dezvoltării oraşului, cu atât mai mult cu cât amenajarea unei noi săli polivalente, un proiect iniţiat de PSD, se află pe lista de investiţii inclusă în buget. În cele din urmă, şi reprezentanţii UDMR au anunţat că nu se vor opune adoptării bugetului, mai ales că executivul a ţinut cont de multe dintre propunerile acestui partid, prin urmare, proiectul a fost adoptat, fără ca obiecţia venită din partea consilierului UDMR Kirei Melinda să mai fie supusă la vot.

Cum vor fi împărţiţi banii, de unde provin ei şi care sunt cele mai importante domenii spre care vor fi canalizaţi, a detaliat primarul Oradiei, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă organizată marţi, 28 martie.

„Avem cel mai mare buget de investiții din ultimii ani. Vorbim de o sumă de aproximativ 27 milioane de euro, o parte de aproximativ 10 milioane de euro provine dintr-un excedent de anul trecut, iar altă parte, din creșterea veniturilor orașului. Trebuie avut în vedere că, în anii anteriori, Oradea avea bugete de investiții care se situau undeva în jurul valorii de 10-13 milioane de euro. Datorită creșterii salariilor și creșterii numărului de angajați din Oradea, impozitul pe venitul global, pe salarii, impozitul care este colectat de către municipiul Oradea a crescut cu 10%, adică cu 3 milioane de euro. Prin urmare, doar din această sursă de venit avem o creștere importantă, care reprezintă de fapt contravaloarea unor lucrări importante ce vor fi făcute pentru oraș”, declara primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Bugetul orașului va fi îndreptat către o serie de lucrări importante, o parte dintre acestea fiind deja în curs, altele urmând să înceapă anul acesta. Astfel, vor fi continuate lucrările la parcarea din strada Independenței, vor începe lucrările la parcarea situată pe amplasamentul de la Voința, va începe a III-a etapă de amenajare a Parcului Salca - unde se va avea în vedere amenajarea unei zone pentru practicarea sportului în perimetrul cuprins între Centrul Comercial Lotus și Parcul Salca I și Parcul Salca II (terenuri de fotbal, baschet și tenis).

 

Toate străzile din Episcopia vor fi asfaltate

O sumă importantă din buget va fi destinată reabilitării fațadelor clădirilor din centrul istoric. Totodată, vor începe lucrările de extindere a liniei de tramvai atât în zona girației Decebal - Calea Aradului, dar și pe malul stâng al Pârâului Peța, în spatele magazinului Auchan. De asemenea, vor continua lucrările la drumul expres dinspre girația de la Real (Episcopia) și vor începe lucrările la Podul Centenarului - în aval de Primăria Oradea. Totodată, în oraș va avea loc o serie de lucrări de extindere de utilități atât în zonele în care orașul se dezvoltă, cum e zona Ceyrat de exemplu, cât și în cartierele vechi. Lucrările vor viza rețelele de apă, de canalizare, cât şi reabilitarea rețelelor de termoficare. În anul 2017, vor fi asfaltate toate străzile din Cartierul Episcopia, iar apoi vor urma lucrări importante de extindere a spațiilor pietonale de pe strada Vasile Alecsandri, reabilitarea Pieței Ferdinand, extinderea trotuarului de la Magazinul Crișul.

„Bugetul de investiții a fost susținut prin măsurile pe care le-am luat la început de an, de a compensa deficitul creat de măsurile guvernamentale, dar și prin măsuri luate împreună cu instituțiile din subordinea Consiliului Local. De exemplu, Administrația Domeniului Public nu mai primește din acest an nicio subvenție de la primărie, ea susținându-și astfel toate activitățile, începând de la cimitir, piețe, inclusiv Aquaparkul Nymphaea, din resurse proprii”, a completat primarul Ilie Bolojan.

De menționat că, din totalul bugetului, aproximativ 10% va fi direcţionat spre sistemul sanitar, în rest banii pentru ONG-uri vor rămâne la nivelul anului trecut, la fel ca şi cei pentru culte, iar fondurile pentru evenimente vor respecta proporția etnică.