Până vineri, 28 aprilie, Oradea este gazda fazei naționale a Olimpiadei din Aria Curriculară Tehnologii, domeniul Fabricarea produselor din lemn. Gazdele concursului sunt Colegiul Tehnic „Traian Vuia!” și Colegiul Tehnic „Transilvania”. La competiție participă 32 de elevi din clasele XI-XII din 20 de județe și municipiul București, însoțiți de 21 de cadre didactice.

 

Deschiderea oficială a olimpiadei a avut loc luni, 24 aprilie, în Sala festivă a Facultății de Protecția mediului, începând cu ora 17.30. Au fost prezenți membrii Comisiei centrale naționale de desfășurare a olimpiadei prezidată de universitarul Ioan Mintaș, reprezentanți ai instituțiilor locale: Claudia Timofte - Prefectura Județului Bihor, Hizo Zoltan - Consiliul Județean Bihor, Kery Hajnal - inspector școlar general adjunct la IȘJ Bihor, Ioan Chereji - decanul Facultății de Protecția Mediului, Florian Mieluț - inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic, elevi, părinți, profesori și reprezentanți ai mai multor firme de profil.

Toți cei care au luat cuvântul au subliniat importanța promovării învățământului tehnic și profesional, în special al domeniului vizat - Fabricarea produselor din lemn, pentru formarea viitorilor specialiști în meserii cu tradiție în țara noastră și care până nu demult aduceau beneficii serioase economiei naționale.

„Desfășurarea olimpiadei în județul Bihor este un imbold pentru actualii competitori să-și continue studiile în învățământul universitar și de ce nu, la Universitatea din Oradea”, a spus Ioan Mintaș.

Ospitalitatea gazdelor a fost exprimată și prin programul artistic oferit de către elevele Astrid Muthu și Alexa Bercea de la Palatul Copiilor, Ansamblul „Mugurelul” al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir”, coordonat de prof. Doina Lung și coregraf Dacian Jurcuța, precum și de Ansamblul folcloric al Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, format din dansatori, și solista Onița Bianca, coordonați de profesorii Ioana Bordea și Simona Graur.

Cei 32 de elevi au susținut ieri, la Colegiul Tehnic „Transilvania”, proba scrisă și vor da mâine, de la ora 9.00, proba practică, în aceeași locație. Astăzi, elevii și cadrele didactice vor face o excursie de recreere pe traseul Oradea - Băile Felix - Beiuș - Peștera Urșilor.

Festivitatea de premiere va avea loc joi, 27 aprilie, de la ora 18.00, în Sala Festivă a Colegiului Tehnic „Transilvania”.