Indignați de inechităţile salariale din domeniul protecţiei mediului, angajații Gărzii de Mediu Bihor au intrat, începând de ieri-dimineață, în grevă generală pe termen nelimitat. Pe timpul grevei, cei 19 comisari de mediu, semnatari ai petiţiei, nu îşi vor desfăşura activităţile specifice.

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor s-au alăturat colegilor lor din țară și au intrat, începând de ieri-dimineață, în grevă generală, pe termen nelimitat, nemulţumiţi că au cele mai mici salarii din domeniul protecţiei mediului. Angajaţii vin la serviciu, dar stau în birouri, fără să desfăşoare activităţi de control sau de relaţii cu publicul.

„La Comisariatul Județean Bihor, au semnat petiția de intrare în grevă generală 19 angajați. În prezent, solicităm egalizarea salariilor cu cele din instituțiile de inspecție și control, inclusiv punerea în aplicare a deciziei CCR, privind familia ocupațională, care se referă la partea de egalizare a salarizărilor”, ne-a declarat Monica Crișan, comisar la Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Bihor și purtătoare de cuvânt a instituției.

„Câștigul mediu net la Garda Națională de Mediu este de aproximativ 1.500 de lei, iar pentru un comisar superior cu o vechime în muncă de 20 de ani, salariul net este de 2.100 lei, venit mult prea mic faţă de volumul, calitatea şi complexitatea muncii noastre, fiind mult sub salarizarea celorlalte instituţii de control”, a mai spus interlocutoarea noastră. La ora actuală, activitatea Gărzii de Mediu este sistată în totalitate, nu se răspunde nici alertărilor venite prin 112 în cazul poluărilor accidentale şi accidentelor cu risc major asupra mediului.

„În momentul în care există o poluare accidentală, noi nu ne vom deplasa la aceste poluări, din cauza faptului că activitatea Gărzii de Mediu este încetată. De asemenea, nu răspundem nici la solicitările publicului, înregistrarea documentelor fiind sistată”, a adăugat Monica Crișan.

GNM este partener în cadrul EUROPOL alături de autoritățile statului (Ministerul Justiţiei, MAI, DGPR, DIPI SRI), în calitate de autoritate de control în domeniul infracţiunilor privind mediul. Comisarii GNM au statut specific, dar nu au statut special precum poliţia, jandarmeria, deşi în anumite cazuri activitatea este similară”, a mai spus Monica Crişan. Din păcate, cei care au de suferit de pe urma grevei sunt și beneficiarii fondurilor europene acordate prin PNDR, Garda de Mediu având un rol hotărâtor (ultima semnătură) în aprobarea proiectelor şi eliberarea ultimei tranşe de finanţare.

Potrivit sindicaliştilor, protestul se va încheia atunci când angajaţii Gărzii de Mediu vor avea semnale de la guvernanţi că revendicările lor sunt luate în seamă.