Ziua de 2 mai 2016 va rămâne în memoria locuitorilor satului Meziad drept una definitorie pentru evoluția acestei comunități, deoarece luni, 2 mai, au avut loc două evenimente cu semnificații deosebite: dezvelirea bustului învățătorului emerit Petru Miheș și inaugurarea căminului cultural, după modernizarea acestuia printr-un proiect cu fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală - Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”.

 

Prima parte a festivităților de la Meziad, din cea de-a doua zi de Paști, s-a consumat la Școala Gimnazială, care, odată cu dezvelirea bustului lui Petru Miheș, a primit și numele reputatului dascăl. Petru Miheș a fost dascăl în Meziad între anii 1931-1972. Ca director al acestei școli, în anul 1954, a reînființat ciclul secundar (gimnazial), iar între 1961 și 1966, cu sprijinul sătenilor și al autorităților, ridică noi corpuri de clase. Petru Miheș s-a remarcat, de asemenea, ca publicist și dirijor de cor, animând viața cultural-artistică din comuna Remetea. Dintre numeroșii participanți la evenimentul festiv de luni, au evocat personalitatea și activitatea în slujba comunității pe care Petru Miheș a depus-o următorii: Adrian Ștefănică, primarul comunei Remetea, Gheorghe Cornea, fost director al școlii din Meziad, Ionel-Stelian Copil, directorul Școlii Gimnaziale Remetea, Alin Novac-Iuhas, ispector școlar general al județului Bihor, și lect. univ. dr. Ioan Laza.

Profesorul universitar Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, l-a prezentat pe sculptorul Marius Vesa, autorul bustului lui Petru Miheș, iar prof. univ. dr. Ioan Mang, președintele PSD Bihor, și-a exprimat speranța că această sculptură va avea o soartă mai bună decât statuia lui Gojdu, de la Oradea. Desigur, cele mai mari emoții le-a trăit, cu ocazia dezvelirii bustului învățătorului emerit Petru Miheș, chiar fiica acestuia, Livia Miheș-Papiu, care a mărturisit că tatălui ei i-ar fi părut o prea mare onoare tot ceea ce s-a făcut pentru cinstirea memoriei sale. A urmat înmânarea de diplome de onoare unor dascăli pensionari: Cătălina Laza, Irina Dumea, Doina și Sergiu Horga, Ioan Laza, Lenuța Lupău, Georgiana Laza, Floare Cornea, Miron Lupău, Teodor Rif, Doina Tirla-Cornea, Ana Matei-Șandor, Zorica Popa, Mariana Jurj, Rozalia Gabor, Nicolae și Floare Frenț, Rodica Mezea și Gheorghe Cornea. Ultimul dintre aceștia, fostul director al școlii din Meziad, Gheorghe Cornea, a primit și titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Remetea. În cea de-a doua parte a festivităților de luni, de la Meziad, au avut loc tăierea panglicii Căminului Cultural și un scurt spectacol folcloric. În urma lucrărilor de modernizare a Căminului Cultural de la Meziad, realizate cu fonduri europene, în valoare de 470 de mii de lei, acesta poate găzdui, în condiții optime, evenimente cu circa patru sute de participanți.