Nicio şedinţă a Consiliului Judeţean Bihor fără incidente. De această dată, consilierii liberali au decis să boicoteze şedinţa extraordinară de ieri, considerând că punctele de pe ordinea de zi nu justifică urgenţa. Pe de altă parte, conducerea CJ Bihor susţine că a convocat şedinţa pentru a modifica regulamentul de funcţionare a Consiliului pe baza problemelor sesizate de Tribunalul Bihor în motivarea sentinţei. Coaliţia PSD-UDMR-ALDE nu a reuşit însă să-şi treacă proiectele.

 

Consiliul Judeţean Bihor a fost convocat, ieri, la ora 11.00, în şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi figurând opt puncte, printre care modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Cpnsiliului, dar şi cel privind prelungirea contractului de comodat între CJ Bihor şi Instituţia Prefectului pentru spaţiile în care funcţionează serviciile de Permise, Înmatriculări şi Paşapoarte. Cu două excepţii, toate punctele de pe ordinea de zi aveau nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, adică 24, iar coaliţia PSD-UDMR-ALDE are doar 18 consilieri. Consilierii PNL s-au prezentat la ora 11.00, însă au refuzat să intre în sala de şedinţă. Consilierul Dacian Foncea l-a anunţat pe preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, că liberalii nu vor participa la şedinţă pentru că proiectele propuse spre aprobare nu au caracter extraordinar, astfel că nu se justifică organizarea unei şedinţe în regim de urgenţă. Pasztor a ţinut să precizeze că a discutat cu o zi înainte de şedinţă cu liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, care ar fi fost de acord cu o parte dintre proiectele supuse dezbaterii şi că liberalii urmau să vină la şedinţă. În plus, susţine Pasztor, convocarea şedinţei extraordinare a fost anunţată şa ultima şedinţă ordinară, astfel că nu a fost nicio surpriză. Totodată, preşedintele CJ Bihor a menţionat că printre proiectele propuse este cel prin care se modifică regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului pentru a fi în concordanţă cu cele expuse de Tribunalul Bihor în motivarea sentinţei date în 10 martie prin care se anulează alegerile pentru conducerea administraţiei judeţene. Pasztor a precizat că a luat decizia de a modifica regulamentul în baza „recomandărilor” făcute de Tribunalul Bihor deşi nu este de acord cu decizia instanţei de judecată. „Nu există regulament de funcţionare a vreunui consiliu judeţean din România în care să se prevadă alegerea unui preşedinte interimar în şedinţa de constituire a Consiliului”, a enumerat preşedintele CJ Bihor una dintre obiecţiile sale la decizia Tribunalului care a dat câştig de cauză PNL. „Aşa cum a recomandat Tribunalul Bihor, am introdus alegerea unui preşedinte interimar de şedinţă până la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, la şedinţa de constituire. Am pus pe ordinea de zi şi modificarea comisiei de validare de la 3 la 5 membri. Deşi nu pot să fiu de acord cu faptul că doi din trei membri nu constituie o majoritate”, a afirmat Pasztor, adăugând că acest pas a fost făcut pentru a arăta că există, din partea coaliţiei, bunăvoinţă şi dorinţă de cooperare. Pe de altă parte, el i-a criticat pe liberali pentru că nu s-au prezentat la şedinţă să voteze modificări pe care chiar ei le-au solicitat apelând la instanţă. La rândul său, vicepreşedintele Ioan Mang a menţionat că decizia de modificare a regulamentului a fost luată după discuţii avute la nivelul celor trei partide care formează coaliţia care conduce CJ Bihor.

Atacuri politice

 

Potrivit lui Mang, liberalii „nu au dorit decât să creeze probleme Consiliului Judeţean” şi să obţină avantaje pe baza acestor probleme. „Au demonstrat asta din plin prin crearea de oportunităţi pentru a putea merge în instanţă. Vom lua măsurile cuvenite şi vom demonstra că este abuz de drept ceea ce fac colegii din PNL”, susţine Ioan Mang, adăugând că liberalii au premeditat ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de constituire a CJ Bihor. De asemenea, liderul PSD Bihor a criticat faptul că liberalii nu au venit să voteze prelungirea contractului de comodat pentru pentru spaţiile în care funcţionează serviciile de Permise, Înmatriculări şi Paşapoarte, astfel că acestea ar trebui evacuate din sediile pe care le folosesc. „Poate ar trebui să-i trimitem în faţa sediului PNL pe cei care vor să-şi schimbe paşapoartele. Să-i ceară lui Ilie Bolojan să le schimbe documentele”, a mai declarat Mang. „Dacă tot e Săptămâna Patimilor, observ că colegii de la PNL au patimă pe ceea ce vrea să facă CJ, probabil au patimă şi pe bihoreni”, amenţionat vicepreşedintele Traian Bodea.

Până la urmă din cele opt proiecte unul a fost retras, şase nu au întrunit numărul necesar de voturi, unul singur fiind adoptat – cel privind neexercitarea dreptului de preemţiune asupra unui apartament situat în Casa Adorjan II.

 

Explicaţiile liberalilor

Ulterior, grupul consilierilor PNL a trimis un comunicat de presă în care îşi justifică decizia de a nu participa la şedinţa de ieri. „Motivul principal pentru care s-a adoptat această abordare a consilierilor judeţeni este că nu se justifică acest caracter extradionar pentru şedinta CJ de azi, deoarece proiectele de pe ordinea de zi propuse spre dezbatere şi aprobare de către iniţiatorul şedinţei extraordinare, nu se încadrează în prevederile art. 94 aliniatul (2) teza finală din Legea 215/2001 republicată, cu modificările si completările ulterioare”, susţin liberalii. În articolul invocat se menţionează că CJ se poate întruni în şedinţe extraordinare „în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate sau prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice”.

Astfel, grupul PNL susţine că modificarea regulamentului, însuşirea inventarului actualizat (public şi privat), modificarea Componenţei Comisiei de validare „nu justifică caracterul urgent stipulat în prevederile legale”. În ceea ce priveşte contractul de comodat, liberalii menţionează că acesta expiră în 21 aprilie, motiv pentru care „suferă o amânare până la o viitoare şedinţă ordinară”.