Consiliul Judeţean Bihor va acţiona în instanţă filiala judeţeană a PNL, pe motiv că aleşii liberali au prejudiciat, cu rea voinţţă, instituţia, nevotând mai multe proiecte importante. Propunerea a fost făcută în şedinţa de ieri a CJ Bihor şi a primit girul consilierilor PSD, UDMR şi ALDE. Liderul grupului PNL a acuzat conducerea că vrea să-i oblige să le voteze proiectele: „Poate ne şi împuşcaţi”.

 

Războiul dintre PSD, UDMR şi ALDE pe de o parte, respectiv PNL pe de altă parte, continuă cu o nouă rundă în instanţă. În şedinţa de ieri a CJ Bihor, consilierii puterii şi-au dat acordul pentru ca instituţia să promoveze în instanţă o acţiune în constatare împotriva PNL Bihor. Mai exact, administraţia judeţeană va solicita instanţei să constate că aleşii liberali au prejudiciat Județul Bihor - Consiliul Județean Bihor „prin refuzul explicit și cu rea credință” de a vota câteva „proiecte de hotărâri de interes deosebit pentru județul Bihor, intrând astfel în sfera abuzului de drept”. Astfel, CJ Bihor susţine că liberalii au împiedicat de două ori şedinţele de constituire a Consiliului şi alegerea noii conduceri după alegerile din 2016, iar la cea de-a treia şedinţă au acţionat în aşa fel încât să-şi „fabrice dovezi în mod premeditat și cu rea credință, pentru ca ulterior să riposteze împotriva actualei conduceri a Consiliului Județean Bihor”. De asemenea, în expunerea de motive, sunt menţionate 10 proiecte pe care liberalii au refuzat să le voteze, prejudiciind, astfel, activitatea Judeţului. Printre aceste proiecte de hotărâri se regăsesc: cel privind Drumul Apusenilor; reabilitarea unor drumuri județene „cu excepția celor care ating comuna Vârciorog, condusă de un primar PNL”; reluarea licitației la terminalul nou al Aeroportului Oradea; prelungirea chiriei Muzeului Tării Crișurilor în spațiul aparținând Episcopiei Romano - Catolice; aprobarea inventarelor cu bunurile din domeniul public și privat al Județului Bihor, cerute de Curtea de Conturi; „refuzul nejustificat” de a vota, în două şedinţe consecutive, a prelungirii contractului de comodat cu Instituţia Prefectului pentru şediile serviciilor de paşapoarte, înmatriculări şi permise; preluarea de către Muzeul Țării Crișurilor a casei pompelor și rezervorului de apă de pe suprafața noului sediu din str. Armatei Române; modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare a CJ Bihor pe baza celor reclamate de PNL şi acceptate de Tribunalul Bihor în procesul privind neregulile de la şedinţa de constituire a noului consiliu.

 

„Sunteţi aproape de penibil”

Şeful grupului de consilieri liberali, Ionel Avrigeanu, a nunţat că PNL nu votează proiectul şi a acuzat conducerea CJ Bihor că vrea să-i oblige pe liberali să le voteze proiectele. „Înţeleg că ne daţi în judecată că nu votăm hotărârile propuse de dumneavoastră şi poate o să ne şi împuşcaţi dacă vi se va da dreptate”, a afirmat Avrigeanu, întrebând, totodată, dacă PNL va fi acţionat în instanţă în contencios, în civil sau penal. „V-aţi speriat că aţi pierdut în primă instanţă şi acum vreţi să intimidaţi consilierii PNL. Sunteţi aproape de penibil”, a mai afirmat liderul grupului PNL, adăugând că legea nu-i obligă pe liberali să voteze tot ce vrea conducerea CJ şi că votul în Consiliu este unul politic. În replică, Pasztor Sandor a menţionat că proiectele blocate de liberali nu sunt politice, ci administrative. „Anumite lucruri nu trebuie duse pe partea politică”, a adăugat preşedintele CJ Bihor. La rândul său, vicepreşedintele Ioan Mang i-a acuzat pe liberali că deciziile pe care le-au luat au fost premeditate pentru a putea acţiona conducerea CJ Bihor în instanţă. „Vă cerem să votaţi pe chestiuni strict tehnice, nu politice”, susţine Mang, care a precizat că acţiunea va fi înaintă pe cale civilă. „Vă solicit bărbăteşte să faceţi acţiunea asta, să vedem ce va spune instanţa. Dar să nu fie doar o acţiune de imagine”, a intervenit consilierul liberal Dacian Foncea. Pasztor Sandor a menţionat că liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, i-ar fi spus „Apăraţi-vă!”, referindu-se la procesul intentat de liberali cu privire la şedinţa de constituire a CJ Bihor.

Pe lângă proiectul prin care CJ Bihor atacă în instanţă PNL, pe ordinea de zi au figurat mai multe puncte, aproape toate cele care aveau nevoie de 24 voturi pentru a trece, fiind respinse de liberali. Printre acestea au fost: însuţirea inventarelor cu bunurile din domeniul public și privat al Județului Bihor, închirierea unui imobil situat pe strada C. Coposu, trecerea dreptului de administrare a Casei Pompelor în folosinţa Muzeului Ţării Crişurilor etc. Deşi contractul de comodat încheiat cu Instituţia Prefectului pentru serviciile de paşapoarte, înmatriculări şi permise a expirat, proiectul privind prelungirea acestui act nu a figurat pe ordinea de zi. În debutul şedinţei, Pasztor Sandor le-a cerut liberalilor să fie de acord să fie convocată o şedinţă extraordinară în acest caz, asta după ce două tentative de prelungire a acordului au fost zădărnicite de opoziţia PNL.   

Un alt proiect la care liberalii au votat împotrivă a fost cel privind repartizarea a 20% din cotele defalcate din TVA şi impozitul de venit, ei acuzând că nouă comune conduse de primari PNL nu au primit niciun leu. Ionel Avrigeanu a afirmat că cele nouă comune sunt exact cele care au obţinut cele mai bune rezultate pentru PNL la alegerile parlamentare, astfel că primarii respectivi „au primit avertisment” din partea conducerii CJ Bihor prin nealocarea de fonduri „să nu se mai implice în campania electorală”. „Aţi împărţit aceste sume fără consultarea PNL. Vom vota împotrivă”, a anunţat Ionel Avrigeanu.

 

Avocaţi pentru Aeroport

În apărarea lor, membrii conducerii CJ Bihor au susţinut că suma totală care a ajuns la primăriile liberale se ridică la aproximativ 6 milioane lei, adică 20% din fondurile care au fost împărţite, în condiţiile în care, până acum „opoziţia nu primea nimic”. „Se întrerupe cutuma din ultimii ani, când opoziţia nu primea nimic”, a afirmat consilierul PSD Bujor Chirilă, fost primar în Ţeţchea. Ioan Mang a menţionat că, anul trectut, PNL a repartizat „zero lei pentru primarii PSD”.

În altă ordine de idei, consilierii judeţeni, inclusiv liberalii, şi-au dat acordul pentru angajarea de către Aeroportul Oradea a unui serviciu avocaţial de consultanţă, asistenţă şi reprezentare în procesul intentat de Porr Construct, firma care a construit noua pistă. „Constructorul cere retroactiv nişte bani, mai exact 8,2 milioane lei plus TVA pe care susţine că i-a pierdut din vina beneficiarului lucrărilor, atunci când, pentru o perioadă de timp, Inspectoratul de Stat în Construcţii a stopat o parte din lucrări. Ei spun că trebuie să-i plătim pentru că au stat utilajele, însă noi nu am încheiat contract pentru închirierea utilajelor, ci pentru execuţia lucrărilor. În timpul opririi temporare a şantierului de la pistă, nimeni și nimic nu i-a oprit pe cei de la Porr să lucreze în altă parte a șantierului, dar a preferat să le țină în loc”, a menţionat directorul Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc.