Una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de muzică populară din această parte a țării a plecat în lumea celor drepți, după ce a pierdut lupta cu o boală neiertătoare, cancerul. Artista a fost condusă pe ultimul drum joi, 11 mai, de cei care au iubit-o și apreciat-o de-a lungul vieții.

Slujba de înmormântare a avut loc la Capela Hașaș, și a fost oficiată de un sobor de aproximativ 20 de preoți, printre care s-a aflat și preotul Parohiei ortodoxe din Gyula, Ungaria.

Zona capelei a fost plină de rude, colegi de preaslă, prieteni și cunoscuți, dar și de simpli orădeni care au dorit să fie la căpătâiul artistei, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit al artistei să ajungă în locul de veci.

Preotul secretar al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și preotul inspector au ținut o emoționantă cuvântare, în cadrul ceremoniei de înmormântare, iar Leontin Ciucur a vorbit despre viața de artist a Floricăi Duma.

Printre oficialitățile locale prezente la eveniment s-au numărat primarul Ilie Bolojan și Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public.

Totodată, au venit să-și ia rămas bun de la Florica Duma membri de la Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana”, Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”, Ansamblul folcloric „Crișana”, Ansamblul folcloric „Aușana” etc.

Merită aplaudată prezența artiștilor de la Ansamblul folcloric „Bihorul” și de la Grupul vocal ”Feciorii Bihorilor” care au venit la ceremonia de înmormântare îmbrăcați în frumoase costume populare. 

Nu au lipsit de la eveniment Mircea Jacan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Lucian Silaghi, directorul Direcției Județene pentru Cultură Bihor, precum și membri ai Orchestrei „Crișana” de la Filarmonica de Stat Oradea.

Cunoscuta cântăreață Maria Haiduc, maestrul coregraf Ioan Silaghi, profesorul Cornel Durgheu și interpretul Ionel Ban s-au aflat printre cei care au vegheat la căpătâiul artistei pe parcursul slujbei de înmormântare. De asemenea, a venit să-i aducă un ultim omagiu și Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Un tablou care o înfățișează veselă și plină de viață, așa cum au cunoscut-o toți cei care au iubit-o, a fost așezat în fața sicriului.

Corul Bisericii Ortodoxe din Nufărul, unde mergea să se reculeagă și să-și găsească liniștea, a susținut un scurt moment muzical în memoria artistei.

Întreaga ceremonie a fost filmată de postul de muzică populară Hora TV, la eveniment fiind prezent și Vasile Coca, directorul general al postului.

Florica Duma a fost o artistă desăvârşită, cu un repertoriu autentic inspirat din lumea satului, care făcea această meserie cu pasiune. A fost un om deschis, care spunea lucrurilor pe nume, dar un om cu suflet mare care a ajutat foarte multă lume.

La sfârșitul lunii aprilie, a fost internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea, în stare gravă, iar în ultimul timp, starea ei se înrăutățise atât de tare încât nu mai relaționa nici măcar cu cei apropiați.

S-a stins din viață marți, 9 mai, la vârsta de 70 de ani, în urma unei boli necruțătoare. Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească în pace!