Magistraţii Tribunalului Bihor au anulat, vineri seara, alegerea lui Pasztor Sandor în funcția de președinte al Consiliului Judeţean Bihor și a lui Traian Bodea și Ioan Mang în funcțiile de vicepreședinți. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.  

Judecătorii din cadrul Secţiei de Contencios Administrativ de la Tribunalul Bihor au decis, vineri seara, să admită acţiunea formulată de filiala Bihor a Partidului Naţional Liberal în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, Bodea Traian şi Mang loan. Decizia a venit după ce, la unul dintre termenele de judecată, judecătorii au vizionat inclusiv înregistrările audio şi video ale şedinţei din luna iunie a anului trecut, în urma căruia a fost aleasă, cu scandal, noua conducere judeţeană. Potrivit soluţiei pe scurt a Tribunalului, instanţa „admite acţiunea formulată de reclamantul Partidul Naţional Liberal - Filiala Bihor în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, Bodea Traian şi Mang loan, şi în consecinţă dispune anularea Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr. 152/28.06.2016 privind alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor si a Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor nr. 153/28.06.2016 privind alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Bihor. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare care se depune la Tribunalul Bihor. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.03.2017”.  

Şedinţa Consiliului Judeţean Bihor a avut loc, după alte două tentative eşuate, la sfârşitul lunii iunie a anului trecut. Cea de-a treia încercare de constituire a legislativului judeţean a oferit mai degrabă imaginea unui spectacol de circ decât solemnitatea caracteristică unui astfel de moment. Pentru funcţia de preşedinte, Grupul UDMR l-a propus pe Pasztor Sandor, Grupul PSD+ALDE a anunţat că-l susţine pe Pasztor, neavând nicio propunere, iar Grupul PNL, pe fostul viceprimar al Oradiei, Mircea Mălan, acesta din urmă declarând că acceptă propunerea „având în vedere că PNL a obţinut cel mai bun scor politic, fiind conştient de datoria care apasă pe umerii săi”. Tot scandalul a pornit de la modul în care s-a aplicat procedura votului secret, liberalii solicitând, atât comisiei de validare, cât şi secretarului judeţului Carmen Soltănel, ca fiecare consilier să primească buletinul de vor doar când merge în cabină, motiv pentru care au solicitat ca toate buletinele împărţite deja să fie retrase şi retipărite altele. „Atâta vreme cât există cabina de vot asigurată şi sunt doar 35 de buletine tipărite, secretul votului ţine de conştiinţa fiecăruia”, le-a replicat jurista Carmen Soltănel, fără a reuşi, însă, să liniştească prea mult spiritele deja încinse. „Doamna Stela Babău a votat la masă, nu se respectă procedura de vot!” „Nu respectaţi legea, este infracţiune!” „Este cel mai mare furt politic în Bihor de după Revoluţie. Aţi vrut să-i arătaţi votul domnului Mang!”, acuzau liberalii, prin vocea lui Dacian Foncea. Atât alesul ALDE, Dorin Corcheş, cât şi pesedistul Mang au intervenit pentru a-şi susţine cauza. „Secretarul a pus la dispoziţie urna şi posibilitatea votului secret, legea e respectată!”, a apreciat Corcheş. „Există urnă, există cabină, dar pe mine personal nu mă poate nimeni obliga să votez unde vreţi dumneavoastră. Eu sunt dispus să votez la vedere!”, a precizat, la rândul său, Ioan Mang. Într-un haos de nedescris, a început votul şi odată cu el îmbrâncelile şi admonestările de rigoare. În tot acest balamuc, Mircea Mălan a anunţat că liberalii nu pot fi de acord „cu ce se întâmplă aici” şi se vor retrage de la şedinţă, în uralele lui Dacian Foncea, care scanda fără încetare „Trăiască PNL!” şi „Să vă fie ruşine!”. Cei rămaşi nu au fost, însă, prea afectaţi de situaţia creată, motiv pentru care şi-au văzut de vot şi, aşa cum era de aşteptat, Pasztor Sandor a fost desemnat preşedinte cu 18 voturi pentru. Tot o formalitate, în aceste condiţii, a fost şi alegerea celor doi vicepreşedinţi, Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE), în urma unui vot depus direct în urnă, fără a mai fi nevoie ca aleşii să se obosească până la cabină. Cum decizia de vineri nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, ultimul cuvânt îl vor avea magistraţii de la Curtea de Apel Oradea, care fie vor menţine hotărârea, fie o vor înlătura total sau parţial.