În luna noiembrie a anului trecut, doi elevi entuziaști - președintele și vicepreședintele Consiliului Elevilor Bihor - s-au numărat printre câștigătorii uneia dintre cele șapte finanțări oferite în cadrul programului Bursa Talentelor, al Fundației Comunitare Oradea.

 

„Proiectul propus de cei doi elevi, „Antrenăm vocea tinerilor”, vizează informarea, formarea și consilierea actualei generații de reprezentanți ai elevilor și crearea unor materiale care vor asigura continuitatea procesului de reprezentativitate în următorii ani, în județul Bihor”, spune Claudia Abrudan, directorul executiv al Fundației Comunitare Oradea. „Obiectivele specifice ale proiectului constau în organizarea unor cursuri de formare susținute de alumni ai Consiliului Elevilor, Horia Onița și Mark Lukacs, tineri care au avut un impact major asupra comunității de elevi din Bihor, dar și de alte persoane care sprijină dezvoltarea tinerilor, precum Mihaela Tatu sau judecătorul Cristi Danileț”, mai spune Claudia Abrudan.

Sâmbătă, 1 aprilie, a avut loc primul eveniment marca „Antrenăm vocea tinerilor” și anume „Educație juridică pentru liceeni”, cu Cristi Danileț, începând cu ora 11.00, în Aula Magna. Cu acest prilej, s-a discutat timp de două ore despre importanța implicării tinerilor în activitatea social-comunitară și rolul pe care educația juridică îl poate avea în viața tinerilor. Judecătorul le-a expus participanților prevederile Codului Penal, în contextul împlinirii vârstei de 18 ani și alte aspecte juridice precum legitima apărare, spațiul public și spațiul privat sau libera exprimare, cu referințe către acte normative precum Constituția sau Codul Civil. Liceenii au fost captivați de prezentarea lui Cristi Danileț, exprimându-și dorința de a afla mai multe despre Facultatea de Drept și viața de magistrat.

Următoarele evenimente care se vor desfășura prin acest proiect vor avea loc după cum urmează: 8 aprilie - „Drepturile elevului și reprezentare”, cu Horia Onița; 22 aprilie - „Inteligența emoțională și teste de personalitate”, cu Vlad Sarca; 29 aprilie - „Dezvoltare personală: time management, project management, teamwork, public speaking”, cu Mark Lukacs; 19-20 mai - „Comunicare și dicție”, cu Mihaela Tatu.

Mai multe detalii, dar și link pentru înscrierea la eveniment se găsesc pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/Antren%C4%83m-Vocea-Tinerilor-600486053483813/