Orădeanul Raul Zetocha, acuzat că în decembrie 2013 l-a ucis pe Mihai Dumbrovan, a fost condamnat, de judecătorii Tribunalului Bihor, la şase ani şi două luni de închisoare cu executare pentru moartea lui Mihai Dumbrovan. Decizia primei instanţe a fost atacată cu apel, iar miercuri, judecătorii de la Curtea de Apel Oradea s-au pronunţat în dosar, condamnându-l pe Zetocha la zece ani de închisoare cu executare.  

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Raul Zetocha, pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat, prin cruzimi. „În data de 02.12.2013, în jurul orei 18.00, la intersecția străzilor Transilvaniei cu strada Aleea Posada din Oradea, i-a aplicat multiple lovituri de briceag (douăsprezece) numitului D.M.K., unele în zone vitale ale corpului, provocându-i leziuni fizice grave în urma cărora acesta din urmă a decedat”, se arată în comunicatul Parchetului. Imediat după crimă, Zetocha şi-a recunoscut fapta pe facebook. Nu a fost însă arestat preventiv decât doi ani mai târziu. Procurorii l-au reţinut în noiembrie 2015, pe numele lui fiind emis apoi un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Zetocha a stat după gratii doar câteva zile, acesta contestând măsura luată de judecător. Magistraţii Curţii de Apel Oradea au decis atunci să îl elibereze şi să îl plaseze sub control judiciar pentru 60 de zile, măsură care a fost prelungită prin ordonanțele procurorului de caz. Victima lui Zetocha a fost Mihai Dumbrovan, un recidivist cunoscut şi condamnat pentru comiterea mai multor tâlhării şi jafuri armate comise în anul 1999. Crima a avut loc în 2 decembrie 2013. Altercaţia dintre cei doi a pornit după ce Dumbrovan ar fi spart geamul maşinii în care se afla Zetocha. Acesta s-a luat după el şi între cei doi a izbucnit o luptă, în cele din urmă Dumbrovan fiind înjunghiat cu mai multe lovituri de cuţit. Orădeanul în vârstă de 36 de ani a fost transportat la spital, însă medicii nu au mai putut să îi salveze viaţa. Zetocha a recunoscut cele întâmplate, susţinând însă că a fost luat prin surprindere de Mihai Dumbrovan, care i-a spart geamul maşinii având faţa acoperită. Prima instanţă, Tribunalul Bihor, l-a condamnat pe Zetocha la închisoare cu executare, 6 ani şi 2 luni şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi. Zetocha a mai fost condamnat la plata

sumei de 25.000 euro reprezentând daune morale, 20.000 lei cheltuieli de avocat şi 6760 lei daune materiale reprezentând cheltuieli de înmormântare şi expertiză.

 

Cu opinie separată

Decizia Tribunalului Bihor a fost atacată, astfel că dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea. Miercuri, magistraţii s-au pronunţat. „Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Zetocha Raul (...), admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi partea civilă (...). Condamnă pe inculpatul Zetocha Raul la o pedeapsă de 10 (zece) ani închisoare în regim privativ de libertate. În temeiul art. 67 Cod penal, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute la art. 66 alin 1 lit. a şi b Cod penal cu titlu de pedeapsă complementară pe o perioadă de 3 ani, calculată potrivit art. 68 Cod penal. În temeiul art. 65 Cod penal, interzice inculpatului exerciţiul aceloraşi drepturi cu titlu de pedeapsă accesorie. Obligă inculpatul Zetocha Raul la plata către partea civilă a sumei de 5.443 lei cu titlu de daune materiale”, se arată în decizia Curţii. Dintre judecătorii care s-au pronunţat, unul a avut opinie separată. „Cu opinia separată a judecătorului Mihail Udroiu în sensul: respingerii ca nefondate a apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi de partea civilă, respectiv al admiterii apelului declarat de inculpatul Raul Zetocha, desfiinţării, în parte, a sentinţei penale apelate, reţinerii ca lege penală mai favorabilă a Codului penal din 2009, dispunerii achitării inculpatului cu privire la acuzaţia de comitere a infracţiunii de omor (...) ca urmare a reţinerii excesului neimputabil de apărare precum şi al reducerii cuantumului daunelor morale stabilite de prima instanţă a fi plătite de inculpat părţii civile în scopul ca acestea să aibă natura unei indemnizaţii adecvate şi echitabile (...) ca urmare a reţinerii culpei preponderente a victimei Dumbrovan Mihai”, se mai arată în hotărâre. Imediat după pronunţarea sentinţei, poliţiştii au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei emis pe numele lui Raul Zetocha. Acesta a fost identificat, reţinut şi încarcerat.