După ce în 2015 au fost efectuate lucrări de reparaţie la şarpantă şi schimbarea învelitoarei, până în decembrie 2016 se va reabilita şi faţada exterioară a clădirii. Ambele lucrări au costat puţin peste 655 de mii de lei, bani primiţi de la bugetul de stat.

 

Cel care a decis să pună umărul la reabilitarea clădirii este fostul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, care, atunci când a vizitat Oradea, s-a declarat nemulţumit de aspectul ei. Aşa se face că, în 2015, Ministerul Educaţiei a alocat în jur de 255 de mii de lei pentru începerea reparaţiilor. S-au făcut atunci lucrări de reparaţie la şarpantă şi s-a schimbat învelitoarea. Un an mai târziu, în octombrie, au început lucrări pentru reabilitarea faţadei exterioare şi interioare. Acestea vor costa aproape 400 de mii de lei la care se va adăuga TVA-ul, şi vor fi realizate tot din bani de la bugetul de stat.  

„Reabilitarea clădirii unde îşi are sediul Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a fost unul dintre obiectivele mandatului meu pe parte administrativă.  Acest edificiu este un loc plin de istorie şi un reper pentru dezvoltarea învăţământului din Transilvania. Din nefericire, clădirea inspectoratului (fațada exterioară) nu a mai fost reabilitată din prima jumătate a secolului XX. Mulţumesc celor care ne-au sprijint în obţinerea fondurilor necesare acestor lucrări de reabilitare”, susţine Alin Novac-Iuhas, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Clădirea Inspectoratului Școlar Județean Bihor este amplasată în zona centrală a Municipiului Oradea și face parte din zona protejată a „Ansamblului urban Centrul Istoric Oradea”. Corpul de clădire situat la frontul stradal a fost proiectat de arhitectul Guttmann Joszef, în anul 1866, în stil eclectic, cu elemente neoclasice. Construcţia a fost executată în anul 1867, iar beneficiarul clădirii a fost episcopul romano-catolic Szanniszlo Ferenc. În primii ani după construcţie, edificiul a servit ca instituţie şcolară catolică „Institutul Sfântului Iosif”. Ulterior, clădirea a devenit internat pentru actualul Colegiu Naţional „Mihai Eminescu” şi mult mai târziu sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.