Magistraţii Judecătriei Oradea au achitat-o, vineri, pe doctoriţa Georgeta Călinescu, medicul trimis în judecată pentru ucidere din culpă în dosarul morţii Patriciei Aktaa. Fetiţa în vârstă de cinci ani a murit în 2010, la spital, după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella. Familia ei i-au acuzat pe medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase că nu au luat măsurile necesare în acest caz şi că au întârzâiat nepermis de mult transferul copilului la secţia de terapie intensivă a Spitalului Municipal.

În 2010, Patricia Aktaa a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase după ce ar fi consumat o prăjitură infectată cu Salmonella. Ulterior, starea copilei s-a agravat, familia ei acuzând că, timp de mai bine de trei ore, Patricia nu a fost monitorizată corespunzător şi nu i s-au asigurat funcţiile vitale. Transferul fetiţei la secţia ATI de la Spitalul Municipal s-a făcut târziu, mai susţine familia, când copilul nu mai avea practic nicio şansă. Imediat, mama ei a făcut plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, acuzându-le de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu pe cele două doctoriţe, Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko. În 2015, dosarul a fost clasat, soluţia fiind atacată la Judecătoria Oradea. Magistraţii au admis, în parte, solicitările familiei fetiţei, dispunând începerea judecăţii pentru ucidere din culpă doar în cazul doctoriţei Georgeta Călinescu, care ar fi dispus tardiv transferul la secţia de terapie intensivă a Spitalului Municipal, când Patricia nu a mai putut fi salvată. Vineri, vicepreşedinta Judecătoriei Oradea, Crenguţa Crăciun, a pronunţat primul verdict, achitând-o pe doctoriţă, pe motiv că fapta nu există. Instanţa a respins şi pretenţiile civile ale familiei Patriciei, ca neîntemeiate. Soluţia este considerată scandaloasă de către mama fetiţei dar şi de către avocatul familiei, Răzvan Doseanu. "Probele administrate în faza de cercetare judecătorească dovedesc vinovăţia inculpatei. Există probe că, timp de 3 ore şi jumătate, inculpata Călinescu nu a binevoit să examineze fetiţa care avea o temperatură de 42 grade. A transferat-o la ATI când fetiţei îi cedaseră toate organele şi era în comă de gradul lll", a declarat Doseanu, convins că, dacă fetiţa ar fi fost tratată corespunzător, ar fi avut şanse de supravieţuire. Cum decizia judecătoriei nu este definitivă, aceasta va fi atacată, în paralel Răzvan Doseanu formulând şi o plângere către CEDO, care a şi fost admisă.

„Bolnava nu era obligatoriu condamnată...”

Declaraţiile a doi dintre experţii din acest dosar sunt de-a dreptul şocante. La fel şi declaraţiile medicilor din UPU care au preluat într-un târziu copilul şi care au susţinut că Patricia a fost transferată de la Spitalul de Boli Infecţioase fără să fie monitorizată, fără perfuzie şi fără tub de oxigen. Medicul care a preluat copilul a precizat inclusiv că a avut o discuţie aprinsă la telefon cu doctoriţa Georgeta Călinescu, căreia i-a reproşat că nu îi predă pacienta, că nu îi oferă nicio informaţie despre starea ei şi că a trimis-o pe Patricia târziu şi total nepregătită. Gabriel Mihalache, şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor şi colega acestuia, medicul Camelia Buhaş, au susţinut ambii, că fetiţa ar fi avut şanse de supravieţuire dacă ar fi fost transferată, la timp, pe secţia ATI. Potrivit concluziilor scrise depuse la dosar de avocatul familiei, Răzvan Doseanu, din expertiza medico-legală întocmită de dr. Gabriel Mihalache rezultă că: „Transferul întârziat al pacientei a putut influența negativ evoluția acestui caz. Predarea pacientului trebuia să se facă personal de către medicul curant cu un bilet însoțitor în care să fie notat tot tratamentul aplicat precum și evoluția sa. Era de asemenea util să aibe o linie intravenoasă la care să fie atașat un lichid de perfuzie. Nerespectarea acestor proceduri a influențat în sens negativ evoluția cazului. Apreciem că un tratament la ATI administrat precoce chiar din momentul înrăutățirii stării de sănătate putea da o șansă de supraviețuire pacientei. Așa cum am precizat, transferul pacientei într-o secție de ATI la ora 22.00 sau chiar mai devreme ar fi putut da acesteia șansa supraviețuirii. Cu alte cuvinte, bolnava nu era obligatoriu condamnată cu toate că evoluția afecțiunii sale a fost foarte gravă mai ales la ultimele ore din viață”. Concuziile medicului Camelia Buhaş au fost şi mai tranşante: „Transferul pacientei în momentul înrăutățirii stării de sănătate ( ora 22.00) sau și mai eficient, după ora 17.00, putea da o șansă de supraviețuire pacientei (...). Nu se poate explica medical decizia de amânare a transferului pacientei, față de situația gravă în care se afla. Această decizie incorectă a aparținut medicului curant. Apreciez că la acest caz este angajată răspunderea medicală a medicului curant Călinescu Georgeta. De asemenea, precizez că între decesul pacientei Aktaa Patricia Vanesa și greșelile medicale efectuate de către medicii curanți din Secția boli infecțioase a Spitalului Clinic Municipal dr. Gavril Curteanu există raport de cauzalitate”, sunt declaraţiile medicului Camelia Buhaş, depuse la dosar.

Protest în faţa Tribunalului Bihor

Delia Scorţe, mama Patriciei, se declară şocată de sentinţă. Printr-o scrisoare adresată presei, femeia spune că nu se va opri până când nu se va face dreptate, intenţionând să organizeze şi un protest în faţa Tribunalului Bihor.

„Toţi experţii audiaţi în dosar au afirmat la unison că fetiţa trebuia monitorizată atent, că trebuia să i se măsoare temperatura, pulsul, tensiunea la intervale scurte de timp, că trebuia examinată corporal, că trebuia transferată la ATI atunci când starea de sănătate s-a înrăutăţit. Doctoriţa Călinescu, în cele 3 ore şi jumătate nu a făcut nimic din toate aceste lucruri, cu toate că fetiţa avea o temperatură de 42°C. Toţi experţii au spus că Patricia ar fi avut şansă de supravieţuire dacă era transferată mai repede la ATI. Doctoriţa Călinescu a transferat-o abia atunci când nu mai era nicio şansă de supravieţuire, după ce toate organele îi cedaseră pe rând”, susţine Delia Scorţe. „Sunt încă în stare de şoc după pronunţarea primei sentinţe în dosarul Patriciei. Judecătoarea Crenguţa Crăciun a apreciat că fapta nu există şi ca urmare a achitat-o pe cea care a hotărât când să se sfârşească viaţa fetiţei mele. Am avut încredere în justiţie, am crezut că mai există şi dreptate şi că aceasta se va vedea într-o sală de judecată. Şi dacă fapta nu există, atunci unde e Patricia? De ce o mai vedem doar în poze? De ce numele ei este scris pe o piatră funerară şi ea zace îngropată într-un cimitir? Mâine cine va fi în locul Patriciei? A cui viaţă va fi în pericol? Care părinţi vor trăi coşmarul pe care l-am trăit noi?”, se mai arată în scrisoarea Deliei Scorţe. Mama Patriciei este decisă să lupte în continuare în instanţă, dar şi să organizeze un protest. „Balanţa justiţei nu a putut măsura corect dreptatea. Doamna judecătoare Crenguţa Crăciun nu s-a jucat doar cu balanţa justiţiei, s-a jucat cu sufletele noastre, care de 7 ani speră că va veni ziua în care Patriciei i se va face dreptate. Am luptat în toţi aceşti ani şi vom lupta în continuare până când se va face dreptate. Patri merită să i se facă dreptate. Şi toate victimele malpraxisului merită acest lucru. Cred că e timpul să se schimbe ceva. Cred că justiţia încă e oarbă şi că trebuie să îşi deschidă ochii! În acest sens, intenţionez ca în data de 24 mai 2017, să organizez un protest în faţa Tribunalului Bihor, protest la care sunt invitaţi să participe toţi cei care consideră că lucrurile trebuie să se schimbe, că nu putem continua să închidem ochii în faţa nedreptăţilor, că oricine care greşeşte trebuie să răspundă pentru greşelile sale în raport cu gravitatea şi consecinţele acestora”, mai spune mama Patriciei.

În 2011, Colegiul Medicilor Bihor le-a scos basma curată pe cele două doctoriţe de la Spitalul de Boli Infecţioase. Instituţia a stabilit că nu există o culpă medicală în acest caz, comisia de disciplină arătând că Patricia a murit din cauza „vârstei mici (5 ani) şi a imunităţii insuficient dezvoltate”. Tot comisia de anchetă a mai arătat că Patricia şi rudele ei „nu au respectat dieta recomandată de personalul medical”, deoarece după internare s-au hrănit cu mâncare adusă de acasă de către bunica fetiţei, aceeaşi care făcuse şi prăjiturile cu Salmonella, ceea ce a condus a doua zi la agravarea stării sale de sănătate.