Primele mărțișoare au apărut joi, 23 februarie, pe Pietonala orădeană, cele mai ieftine putând fi cumpărate la 4 lei, iar cele mai scumpe, la 70 de lei. Începând din acest week-end, însă, numărul micilor comercianţi va creşte, prin urmare, şi oferta va fi mai bogată şi mai diversificată. Deși prețurile nu s-au schimbat față de anul trecut, cumpărătorii nu prea fac rând la tarabe.

 

Primii comercianți, pe Corso

Andrei Mihali este din Oradea și vine aproape în fiecare an pe Corso, pentru a vinde mărțișoare. La standul său, oferta este bogată și pentru toate buzunarele: la cinci lei, de exemplu, sunt mărțișoarele din sticlă de Murano, care se pot purta și ca broșe, cele tip bijuterii, dar și cele metalice sunt tot la 5 lei. Între 15 și 35 de lei, sunt bijuteriile aurite, iar mărțișoarele Swarovski au prețuri cuprinse între 30 și 70 de lei. „Cel mai bine trec mărțișoarele Swarovski și cele aurite. În urmă cu trei ani, am mai fost pe Republicii, însă soția mea vine în fiecare an, cu mărțișoare, în această perioadă”, ne-a declarat comerciantul. El va rămâne pe Corso până pe 2 martie, între orele 8.00 și 17.00, inclusiv duminică.

Cosmin vinde pentru prima oară mărțișoare pe Corso. La standul său, se găsesc mărțișoare de la 5 lei - broșe, de la 10 lei - mărțișoare Swarovski, iar cele placate cu aur prin electroliză, au prețuri între 15 și 50 de lei. „Mărțișoarele sunt făcute de o firmă specializată din București, iar prețurile lor variază în funcție de model și mărime. Este primul an în care vând mărțișoare, iar astăzi este prima zi”, ne-a spus tânărul.  

Și pentru Marius comercializarea de mărțișoare este o premieră. El ne-a mărturisit că au trecere mărțișoarele tradiționale, la 5 lei bucata, cu figurine, preferate în special de cei mici, dar și de adulți”, ne-a declarat comerciantul. La standul lui se mai găsesc mărțișoarele sub formă de bijuterii (cercei, lănțișoare și brățări), care au prețuri cuprinse între 10 și 50 de lei, mărțișoare placate cu aur, între 15 și 35 de lei, dar și mărțișoare Swarovski, între 25 și 50 de lei.

Mărţişoare unicat, la Galeria de Arte

Tot în această perioadă, orădenii sunt așteptați la Galeria de Arte Vizuale, de pe strada Republicii nr. 15, unde se desfășoară Târgul de Primăvară. În cadrul evenimentului organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea, artişti plastici profesioniști, membri titulari și stagiari ai UAP Oradea, absolvenți şi studenţi ai facultăților de arte plastice expun, spre vânzare, mărţişoare inspirate din stilurile baroc, secession, suprarealist şi minimalist, unicat, serie mică, din materiale diverse: argint, sticlă vitrofuzionată, ceramică, lemn, piele, cupru, alamă, pâslă, materiale textile. De asemenea, în același spațiu expozițional, artiștii orădeni mai expun pentru sărbătorile lunii martie: tablouri, sculptură mică, ceramică, bijuterii de autor (coliere, brăţări, cercei, medalioane din argint, cupru, alamă, sticlă, lemn și piele), design vestimentar, baticuri din mătase naturală, genţi şi poşete din piele naturală. „La această ediție a târgului sunt 17 participanți, toți artiști orădeni. Scopul evenimentului este promovarea artei și a artiștilor plastici orădeni”, ne-a declarat Meda Marinescu, galerist.

Târgul este deschis până în 11 martie 2017, de marți până vineri, între orele 10.00 şi 18.00, iar sâmbăta, între orele 10.00-14.00. Duminică și luni, galeria este închisă.