Angajații Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor au ieșit, ieri, din nou în stradă, nemulțumiți de salariile mici, de data aceasta, la protest participând și angajații Gărzii de Mediu Bihor. Totul s-a desfășurat pașnic, timp de două ore cât au protestat, oamenii nu au scandat nimic, ci au afișat doar mesaje prin care și-au arătat nemulțumirea.

 

„Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate, conform Strategiei Naţionale de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remunerați în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. În perioada 2009-2015, salariile personalului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, care sunt în număr de 1934 de angajaţi, nu au mai fost modificate”, se arată într-un comunicat de presă, transmis de Ciprian Șoavă, liderul Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu.

Ca urmare a lipsei personalului calificat care să poată gestiona problemele din domeniul protecţiei mediului, nu se mai găsesc soluţii pentru accesarea fondurilor europene sau evitarea procedurilor de infringement.

„În situaţia în care nu se vor soluţiona favorabil revendicările angajaţilor din sistemul pentru protecţia mediului, se va ajunge la diminuarea ratei de absorţie a fondurilor europene, imposibilitatea funcţionării sistemului pentru protecţia mediului, sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene (autostrăzi drumuri expres, modernizare/reabilitare de drumuri naţionale/judeţene, sisteme de management integrat al deşeurilor, sisteme de canalizare, parcuri industriale, conducte de transport gaze naturale, linii electrice aeriene, planurile pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor pentru fiecare bazin hidrografic în parte, reabilitare linii cai ferate de călători şi de marfă, cariere, planuri de management, parcuri eoliene, strategii etc.), neîndeplinirea obligaţiilor stabilite prin Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicatul de presă.

În document se mai precizează că: „nerespectarea termenelor de raportare de către România, în calitate de stat membru UE, poate genera riscul declanşării procedurii de infringement, situaţii care vor determina costuri mult mai mari din partea statului decât costurile generate de o creştere salarială pentru 1.934 de salariaţi”.

De data aceasta, funcționarilor de la APM Bihor li s-au alăturat și comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Bihor.

„Datorită acțiunii spontane de protest din data de 14 martie 2017, prin care comisarii Gărzii Naționale de Mediu au întrerupt programul de lucru pentru 2 ore, la nivel național, și în urma căreia reprezentanții Guvernului nu au răspuns solicitărilor noastre de a purta un dialog care să soluționeze problemele cu care se confruntă în desfășurarea activității, angajații din sistemul de mediu, astăzi (ieri-n.r.), 21 martie 2017, începând cu ora 10.00, colegii din întreaga țară au decis să-și manifeste spontan nemulțumirea prin pichetarea Ministerului Mediului și a instituțiilor de mediu la nivel județean. Revendicările noastre sunt: condiții de muncă și alinierea salariilor angajaților Gărzii Naționale de Mediu la nivelul salariilor colegilor din instituțiile cu atribuții similare”, se menționează într-un comunicat de presă transmis ieri de Garda de Mediu Bihor.

În cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate, oamenii sunt hotărâți să declanșeze conflictul colectiv de muncă, urmând să întrerupă activitatea pe timp nelimitat.