La finalul anului 2016, 626 de străzi din cele 879 existente în municipiul Oradea sunt modernizate integral, ceea ce în lungime înseamnă 322 din 432 km. Anul trecut, au fost modernizate integral 23 de străzi, majoritatea dintre ele în cartierul Ioşia Veche, urmând ca în acest an să fie modernizate celelalte şapte-opt străzi rămase de reabilitat în acest cartier, precum şi străzile din Cartierul Europa.

Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Oradea şi-a prezentat ieri bilanţul de activitate într-o conferinţă de presă susţinută de Mircea Ghitea, director executiv, la care au mai participat viceprimarul Florin Birta şi directorii adjuncţi Aurelia Țenț și Emil Bențan. Un obiectiv important al Direcției Tehnice în cursul anului trecut a fost modernizarea a 23 de străzi, mare parte dintre acestea fiind în Cartierul Ioșia Veche. „În Cartierul Ioșia s-au modernizat în ultimii doi ani peste 47 de străzi, urmând ca în acest an să fie finalizate şi celelalte străzi rămase nemodernizate. De asemenea, au fost modernizate și cele nouă străzi din Oncea veche. Una din prioritățile noastre a fost asfaltarea străzilor nemodernizate din cartierele vechi ale orașului. Toate acestea sunt lucruri durabile, lucruri care vor rămâne și care ne dau satisfacția muncii”, a precizat directorul Mircea Ghitea. În ceea ce privește lucrările care sunt în curs de realizare lângă Aquapark, directorul Mircea Ghitea a precizat că se iau toate măsurile posibile pentru ca mutarea străzii Codrilor paralel cu calea ferată, dar și amenajarea celor aproximativ 100 de locuri de parcare suplimentare, să fie finalizate până la deschiderea noului sezon estival, respectiv până la 1 mai 2017, astfel încât acesta să nu fie afectat. Printre investițiile importante finalizate în anul 2016 se numără și reabilitarea Podului Sf. Ladislau din centru, reamenajarea Piațetei de la Magazinul Crișul și trecerea denivelată pe sub liniile de cale ferată Oradea-Episcopia Bihor, în zona străzii Secarei.

În 2016 au fost amenajate 2.232 de locuri de parcare, o parte dintre acestea în zona Pieţei Ghioceilor şi în vecinătatea parcării supraterane din spatele Palatului de Justiţie. „Din 2008 până în prezent, Primăria a amenajat circa 17.000 de locuri de parcare în cartierele rezidenţiale”, a spus Ghitea.

Doar 84 blocuri reabilitate din 2000

La finalul anul 2015, în Oradea erau reabilitate termic 77 de blocuri de locuinţe, dintre care 32 de blocuri cu 901 apartamente beneficiaseră de fonduri guvernamentale, iar alte 45 de blocuri cu 1069 apartamente, de fonduri europene. În cursul anului 2016 au fost reabilitate termic, prin finanţare de stat, şapte blocuri de locuinţe cu 130 apartamente, astfel că numărul total de blocuri reabilitate a ajuns la 84. „Avem aproximativ 2000 de blocuri în Oradea, dintre care 84 reabilitate termic, ceea ce e foarte puţin. În momentul de faţă, ne mai aflăm în stadiul reviziurii de proiecte pentru alte 75 de blocuri ce urmează a fi finanţate prin fonduri europene”, a declarat Mircea Ghitea. Programul multianual de reabilitare termică a blocurilor va continua și în perioada următoare. „Mai sunt înregistrate 356 de solicitări de înscriere în acest program din partea asociațiilor de proprietari, însă nu sunt şanse ca ele să primească un răspuns pozitiv până nu vor fi soluţionate cele din portofoliu. Credem că doar spre finalul anului ar putea fi deschise noi oportunităţi în această direcţie, când vor fi luate în calcul cererile în ordinea înscrierii lor de către asociaţiile de proprietari”, a mai declarat Ghitea.

Orădenii trebuie să colecteze selectiv

Referitor la salubrizare, în cursul anului 2016 operatorul de salubritate RER Ecologic Service a dotat cu sistem electronic de acces controlat 354 de incinte metalice. Până la finalul anului 2017 se va finaliza închiderea cu acces controlat a 530 incinte metalice care deservesc asociaţiile de proprietari din cvartalele de locuit din Oradea. Tot anul trecut R.E.R. Ecologic a amplasat 750 de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile, față de 250 de containere existente în 2015, astfel numărul total de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile - fracţia uscată este de 1.000 de bucăţi. ,,În toți acești ani, administrația locală a creat infrastructura necesară pentru colectare selectivă. Cetățenii trebuie să își cunoască obligațiile și să respecte legislația în domeniul colectării selective. Vom continua acțiunile de informare și ne pregătim să schimbăm modul de calcul, în așa fel încât să-i stimulăm pe cetățeni să colecteze selectiv. De aceea vom trece la plata în funcție de volum”, a declarat directorul Mircea Ghitea, care a precizat că anul trecut Primăria Oradea a fost nevoită să plătească 300.000 la fondul de mediu pentru că nu au fost atinse ţintele, bani achitaţi până la urmă tot de contribuabili. „Dacă nu vor înţelege vor trebui să suporte costurile şi sancţiunile pe care le va aplica Poliţia Locală”, a mai precizat Ghitea. Acesta a mai amintit că în 2016 au fost montate 10 incinte subterane în zonele de cartiere aglomerate, unde nu puteau fi montate incintele clasice și se are în vedere montarea de incinte subterane în alte 30-40 de locații din oraș.

Obiective pentru 2017

Prezent la conferința de presă, viceprimarul Florin Birta a apreciat activitatea angajaţilor de la Direcția Tehnică, cu atât mai mult cu cât „rezultatele se văd, chiar dacă sunt puțini şi au un volum de muncă foarte mare”. De asemenea, Florin Birta a prezentat lucrările ce se intenţionează a fi realizate în 2017, unele dintre ele începute în 2016 dar nefinalizate. Printre acestea se numără realizarea drumului de acces la Aquapark, cu suplimentarea parcărilor aferente, apoi lucrările de pavare a trotuarului care leagă Magazinul Crișul de Piața Unirii. Totodată, vor începe mai multe lucrări de investiții noi, cum ar fi modernizarea mai multor străzi din Cartierul Europa, reabilitarea str. Calea Bihorului - tronson cuprins între Pod T. Neș - intersecția drum de legătură între str. Suișului și Calea Bihorului (continuarea drumului expres), modernizarea Pieței Bobâlna, str. Coriolan Hora, amenajarea unor căi de acces rutier pe str. Cornițelului, realizare străzi, drumuri, alei rutiere și spații de parcare în Cartierul Ceyrat, unde în acest an urmează a fi finalizat şi primul bloc, prin urmare va fi nevoie şi de utilităţi. „O lucrare importantă programată pentru acest an este demolarea pasarelei pietonale de la Centrul de Calcul și refacerea legăturii peste Crișul Repede cu un pod rutier. De asemenea, în aceste an vom începe reabilitarea str. Vasile Alecsandri, urmând ca până la finalul anului să fie realizată partea de infrastructură rutieră, iar în următorii ani, să fie finalizate şi faţadele”, a declarat viceprimarul Florin Birta. Tot în acest an, vor începe lucrările la Parcul Sportiv Salca III, precum și amenajarea acceselor auto și a spațiilor de parcare în zona situată între străzile B-dul Dacia – str. Constantin Brâncuși – str. Costache Negruzzi – str. Doinei. „Obiectivul nostru este ca, în continuare, să punem accent pe calitatea lucrărilor, să ținem legătura cu firmele executante, astfel încât termenele pe care și le asumă constructorii să fie respectate. Scopul nostru final este creșterea calității vieții în Oradea pentru anii următori”, a încheiat viceprimarul Florin Birta.