Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania – filiala Bihor, Csomortanyi Istvan, a îndemnat marţi susţinătorii partidului pe care îl conduce să voteze „Nu” la Referendumul pentru alipirea comunei Sînmartin, organizat la 5 iunie, odată cu alegerile locale.

„Noi suntem adepţii autonomiei locale, ori prin acest referendum, care ridică multe semne de întrebare, se desfiinţează autonomia locală a unei întregi comune, este un atentat la drepturile cetăţenilor acestei comune”, a declarat Csomortanyi, într-o conferinţă de presă la care au mai participat preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, şi liderul partidului, Szilagyi Zsolt. Potrivit acestuia din urmă, Referendumul nu este democratic deoarece anulează votul exercitat de cetăţenii comunei la alegerile locale din 5 iunie. „Referendumul este un exerciţiu nedemocratic şi chiar nelegal. Nu este corect nici faţă de delegaţii din birourile electorale ale secţiilor de votare, care s-au trezit cu sarcini suplimentare, doar pentru că unii au avut putere de lobby la Guvern să schimbe regulile jocului după ce startul a fost dat”, a motivat Szilagyi, care consideră că în spatele unificării celor două localităţi s-ar afla interese economice..

 

Nepotism la UDMR

Europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele CNMT, a declarat că este o prioritate să acorde tot sprijinul posibil în alegerile locale pentru PPMT, „singurul partid fără cazuri de corupţie”, care, în Bihor, are liste complete în 26 de localităţi, având 15 candidaţi la primării. „Am toată admiraţia pentru PPMT, care porneşte în alegerile locale cu mâinile curate. Singurul partid fără cazuri de corupţie. PPMT este singura forţă politică care păstrează continuitatea politicii naţionale maghiare, deoarece UDMR s-a abătut de la această linie. Pe listele UDMR-ului apar feţe noi, dar în spatele lor stau oamenii vechi de partid. Domnul Pasztor Sandor, pentru Consiliul Judeţean, şi Huszar Istvan, candidatul la Primăria Oradea, sunt feţe relativ noi, dar se vede clar că în spatele lor stau domnul Kiss şi echipa lui, domnul Kiss care este în proces penal de corupţie. Apoi, nu pot să nu remarc nepotismul. Pe listă apar fosta secretară a lui Alexandru Kiss, Kecskes Monika, fiicele foştilor deputaţi Peto Csilla şi Lakatos Peter, ba chiar şi Biro Zsolt, preşedintele Partidului Civic Maghiar, văr cu soţul senatoarei Biro Rozalia. Este o ruşine”, a declarat Tokes. Potrivit acestuia, campania electorală a UDMR a compromis şi Eparhia reformată de pe lângă Piatra Craiului, declarând că, după plecarea sa la Parlamentul European, aceasta s-a transformat într-o „biserică de partid” pentru sprijinirea candidaţilor UDMR, mai mulţi preoţi participând la activităţi electorale.

 

„Folosesc banii maghiarilor”

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, a mai declarat că, în lupta electorală, UDMR este avantajată de banii pe care Guvernul României îi alocă întregii comunităţi maghiare.

„Suma ce revine comunității maghiare din România se ridică în prezent la cca. 4–4,5 milioane euro anual, dar este virată exclusiv în contul UDMR. Din 2009 încoace acest partid a cheltuit din banii contribuabililor în jur de 30 milioane euro pentru nevoi proprii, pentru șperțuiala societății civile și confesionale, pentru campaniile sale electorale, eliminând însă tocmai destinatarul de drept al acestui ajutor: comunitatea maghiară”, declară Tokes, care consideră că vinovate sunt inclusiv guvernele româneşti, care nu exercită niciun control privind modul în care au fost folosite aceste fonduri.