Primăria Oradea a remis ieri după-amiază un comunicat de presă prin intermediul căruia vine cu precizări referitoare la alunecările de teren care au afectat grădina publică de pe Dealul Ciuperca. În urma evaluărilor făcute la faţa locului, cu ajutorul unor specialişti, reprezentanţii municipalităţii transmit că 10% din lucrări au fost afectate, în prezent fiind căutate soluţii tehnice pentru stabilizarea versantului, dar şi pentru stabilirea cauzelor care stau la baza acestor alunecări de teren.

Aşa cum Crişana a relatat în ediţia de marţi, în dimineaţa zilei de 13 noiembrie 2016, pe Dealul Ciuperca s-a produs o alunecare de teren, care a afectat grădina publică amenajată aici anul trecut de către municipalitate. În vederea constatării situaţiei din teren, a fost constituită o comisie din care au făcut parte Marius Moş - director DMPFI Primăria Oradea, Daniel Tivadar - şef de proiect SC Poliart SRL, Marius Ionaşcu - director tehnic SC Abed Nego Com SRL, dirigintele de şantier Dănuţ Mureşan şi alţii. Comisia a stabilit că porţiunea cuprinsă între punctul de alimentaţie publică şi amfiteatru, destinată publicului vizitator, nu prezintă siguranţă şi stabilitate. Pentru evitarea producerii unor evenimente neplăcute care ar putea pune în pericol cetăţenii, s-a dispus închiderea accesului public pe întreg amplasamentul situat între punctul de alimentație publică şi pasarela peste drumul expres şi calea ferată. „În urma evaluării pagubelor din zonele în care s-au produs alunecările de teren, s-a stabilit că, din suprafaţa totală de 38.759 mp, au fost afectaţi cca 3.100 mp (mai puţin de 10%), iar din lungimea totală de 1.200 metri a aleilor, sunt afectaţi 165 de metri. De asemenea, un singur punct de belvedere din cele cinci a fost afectat de alunecarea de teren”, se precizează într-un comunicat de presă transmis marţi de Biroul de Presă al Primăriei Oradea. Municipalitatea a dispus recuperarea tuturor materialelor din zonele afectate: mobilier (bănci, coşuri de gunoi, corpuri de iluminat), elemente ale sistemului de irigaţie, plante etc., cea mai mare parte a acestora fiind în stare bună. Mai mult, s-a luat legătura cu Inspectoratul Teritorial în Construcţii şi cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care au făcut mai multe verificări în teren. Pentru a putea pune la dispoziţia experţilor datele necesare, s-a dispus executarea unor forări de către geologi. „În zilele următoare, Primăria Municipiului Oradea va comanda efectuarea unei expertize tehnice de către un expert independent pentru stabilirea cauzelor alunecărilor de teren, a soluțiilor tehnice optime de remediere și de stabilizare a versantului. Se va solicita expertizarea atât a proiectului tehnic, cât şi a lucrărilor efectuate”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea care i-a revenit municipiului Oradea din investiţia totală fiind de 1.722.253 euro. Amenajarea grădinii publice a început în decembrie 2014, încheindu-se la sfârşitul lunii decembrie 2015. Lucrările executate de firma Abed Nego Com SRL au un termen de garanţie de 5 ani.