Dacă tragem linie, la finalul anului şcolar 2015-2016, şcolile din Bihor au produs aproape 6.000 de absolvenţi. Dintre aceştia, cel puţin 2.230 au picat BAC-ul sau nici nu l-au dat, 704 regăsindu-se în listele cu şomeri. Rămân, aşadar, puţin peste 1.500 de elevi despre care nu se ştie nimic.  

 

Înainte de ediţia de vară a bacalaureatului, orădenii au fost şocaţi să constate că 41% dintre absolvenţii de liceu refuzaseră să se înscrie la examen. Răspunsurile primite din partea Inspectoratului au fost acelea că sunt mulţi corigenţi, cu medii neîncheiate sau care pur şi simplu vor să se înscrie în toamnă ca să aibă mai mult timp să se pregătească. Ei bine, realitatea a bătut, şi de această dată, filmul. O parte din cei 2.493 de absolvenţi care nu s-au înscris la BAC, plus cei care l-au picat în vară, adică 1.470, s-au înscris pentru sesiunea de toamnă. Rămân, aşadar, 1.023 de elevi care nu s-au înscris nici în vară, nici în toamnă. Lor li se adaugă grosul picaţilor la ediţia de toamnă a bacalaureatului, 931 dintre cei care au dat examenul (din 1.470 câţi s-au înscris, au mai ajuns la examene doar 1.199), picându-l, plus cei care s-au înscris, dar nu s-au mai prezentat la probe. Numărul final este unul înspăimântător: cel puţin 2.229 de elevi care au terminat clasa a XII-a au rămas pe tuşă (cel puţin, pentru că nu ştim exact câţi dintre cei care au susţinut examenul în toamnă sunt dintre cei care l-au picat în vară şi nici câţi dintre cei care au susţinut şi au picat examenul sunt din anii precedenţi). Aşadar, şcolile din Bihor au scos pe porţi 5.996 absolvenţi, dintre aceştia, cel puţin 2.229 sunt pe drumuri.

 

La muncă în Italia, via postliceală cu profil sanitar

Ce le rămâne acestora de făcut? Presupunând că au dat BAC-ul şi l-au picat sau că nu l-au dat deloc, dar visează să ajungă la facultate anul viitor, tinerii ar fi trebuit să se înscrie în evidenţele AJOFM Bihor. De la data absolvirii, au avut la dispoziţie 60 de zile să facă acest lucru.

„În perioada 1 iunie - 30 august s-au înscris în evidenţele noastre 704 absolvenţi. Sunt foarte puţini, comparativ cu cei care s-au înscris anul trecut. Cred însă că foarte mulţi şi-au găsit loc de muncă încă din timpul şcolii sau imediat după ce au absolvit liceul, fără să mai treacă pe la AJOFM sau să urmeze cursuri postliceale”, a spus, pentru Crişana, directorul executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba. 

Cei care s-au înscris vor primi, timp de şase luni, o indemnizaţie de şomaj, într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă, de 250 lei. Se poate trăi cu 250 de lei? Cu banii părinţilor, se poate! Mai ales că după cele şase luni vor urma alte şase, neremunerate. O a doua variantă ar fi să urmeze o şcoală postliceală. În Oradea ar fi câteva variante: Şcoala Postliceală „Henri Coandă”, Şcoala Postliceală a Fundaţiei Ecologice Green (în incinta Liceului „Onisifor Ghibu”), Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, Liceul Tehnologic Penticostal „Betel” (Şcoală Postliceală Sanitară), Şcoala Postliceală Sanitară „Georgiana” (la Liceul Particular „Georgiana”), Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” etc. Acestea pregătesc, în general, asistenţi medicali. La mare căutare în Vest, diploma de la o astfel de şcoală poate deschide multe uşi.

Mai există şi varianta plecării la muncă în străinătate, la părinţi, prieteni, rude. O perspectivă care nu este de ignorat, dacă luăm în calcul numărul mare al românilor din străinătate. Indiferent de variantele alese de elevi, profesorii din şcolile din Bihor ar trebui să aibă mustrări de conştiinţă. Ce calitate are munca lor, de vreme ce mai mult de un sfert dintre elevii care le trec prin mâini ajung, după patru ani de şcoală, pe drumuri?