De şase ani, neîntrerupt, elevii de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Bihorul desfăşoară un proiect menit să ajute atât oamenii bolnavi care au nevoie de sânge, cât şi persoanele care au dificultăţi sociale. Anul acesta, timp de trei zile, aproximativ 60 de elevi au donat sânge la Centrul de Transfuzie şi şi-au donat tichetele pentru cauze sociale.

Oamenii care aleg să îşi ajute apropiaţii în Oradea au la dispoziţie mai multe feluri de a o face. Cel mai eficient şi direct mod îl reprezintă donaţiile. Conştientizând acest lucru, profesorii de la LPS Bihorul au pus la punct un proiect prin care au ajutat sute de oameni să treacă peste probleme grave de sănătate. Anual, aceştia au adunat în jurul lor copii care s-au oferit să doneze sânge pentru oamenii aflaţi în nevoi.

„Ideea a pornit de la nişte articole citite şi de la constatarea că în România sunt mai puţini donatori decât în alte ţări. Anul acesta au fost în jur de 50-60 de elevi din clasa a XI-a şi a XII-a, care au 18 ani împliniţi, care s-au împărţit în serii şi au mers la donare timp de trei zile la Centrul de Transfuzie din Oradea. Organizarea acţiunii a început în urmă cu două săptămâni când am discutat cu diriginţii şi cu elevii, iar cei de la Centrul de Transfuzie au venit şi le-au explicat copiilor în ce constă donarea şi de ce este ea importantă. Ne-am împărţit apoi în grupe de câte 15-20 de elevi ca să nu îngreunăm procesul de la Centrul de Transfuzie şi am mers să donăm”, a spus, pentru Crişana, directorul adjunct al LPS Bihorul, Roland Bocoi organizator al evenimentului alături de celălalt adjunct, Lucian Stance.

Ca gestul să fie complet, după donarea de sânge elevii au decis să doneze şi tichetele primite pentru a ajuta copiii cu probleme sociale.

Acţiunea a făcut parte din proiectul „Donează sânge!” care are ca scop conştientizarea elevilor şi cadrelor didactice cu privire la importanţa donării de sânge, informarea unui număr cât mai mare de persoane cu privire la importanţa donării şi familiarizarea elevilor cu acţiuni de voluntariat şi de donaţie.

Parteneri ai proiectului sunt Centrul de Trasfuzie Sanguină Oradea, Facultatea de Medicină şi Farmacie, Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.