Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deblocat submăsurile 9.1 „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol” și 9.1a „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din cadrul PNDR 2014-2020.

Submăsura 9.1 se adresează grupurilor de producători care se încadrează în definiția IMM-urilor și care sunt recunoscute conform legislației naționale în vigoare, pentru următoarele sectoare: culturi de câmp, horticultură (exceptând grupurile sprijinite prin subprogramul pomicol) și creșterea animalelor și păsărilor, mixte. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este încurajarea înființării și funcționării administrative a grupurilor de producători, recunoscute în conformitate cu prevederile legislației naționale, iar obiectiveşe vizează: adaptarea producției și a produselor producătorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerințele pieței; introducerea în comun a produselor pe piață, inclusiv pregătirea pentru vânzare, centralizarea vânzărilor și aprovizionarea cumpărătorilor en gros; stabilirea unor norme comune privind informarea asupra producției, acordând o atenție deosebită recoltării și disponibilității; realizarea unor activități care pot fi desfășurate de către grupurile de producători, cum ar fi dezvoltarea competențelor în materie de exploatare și de comercializare, precum și organizarea și facilitarea proceselor de inovare și pentru protejarea mediului. Sprijinul nerambursabil se va acorda ca procent din producția comercializată prin intermediul grupului astfel: Anul I - 10%; Anul II - 8%; Anul III - 6%;  Anul IV - 5%; Anul IV - 4%.

Submăsura 9.1a este destinată grupurilor de producători din sectorul pomicol care se încadrează în definiția IMM-urilor și care au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă, după 1 ianuarie 2014 și înainte de solicitarea sprijinului. Cheltuielile eligibile sunt limitate la cele rezultate din înfiinţarea şi functionarea grupurilor de producători din sectorul pomicol, prevazute în planul de afaceri, iar detalierea costurilor eligibile se va realiza în cadrul legislativ naţional. Nu vor fi eligibile în cadrul acestei măsuri cheltuielile pentru fuzionarea grupurilor de  producători existente. Sprijinul se plăteşte sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranşe anuale, pe o perioadă care nu poate depăşi cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut. Sprijinul se calculează pe baza producţiei comercializate anual prin intermediul grupului astfel: Anul I - 10%; Anul II - 8%; Anul III - 6%; Anul IV - 5%; Anul V - 4%. Sprijinul  acordat  este  100%  public  şi  nu  poate  să  depăşească  anual  10%  din  valoarea  producţiei comercializate în primii 5 ani şi 100.000 euro/an. Ultima rată se va plăti numai după ce s-a verificat dacă planul de afaceri a fost implementat corect. În cazul nerespectării planului de afaceri, sprijinul se va recupera, proporţional cu obiectivele realizate. Aşadar, fermierii pot depune cererile pentru Submăsurile 9.1,“Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol” şi 9.1a “Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol” din PNDR 2014 -2020 în cadrul primei sesiuni până la data de 11 octombrie 2016.