Aproape 100 de pugilişti de la 18 cluburi din România şi Ungaria au urcat în ringul amplasat la Casa de Cultură din Salonta cu prilejul Memorialului "Nicolae Talpoş", ajuns la ediţia a şasea. 

 

Bihoreni, printre învingători

Gala principală a cuprins 23 de meciuri, dar în deschidere au avut loc sparinguri între sportivi mai mici sau începători. Printre cei care au încruciaşt mănuşile s-au aflat şi bihoreni de la cluburile Basti Box Salonta, Crişul Oradea şi Gym Mar Strong Oradea. Nouă dintre aceştia au fost declaraţi învingători în meciurile pe care le-au disputat: Szucs Istvan (născut în 2006), Nagy Lara (2005), la categoria 40 kg; ambii în faţa unor adversari mai mari; Bogdan Maliţa (2003, 42 kg), Alin Bulboacă, toţi de la Basti Box Salonta; Covaci Angelo (2005, 32 kg), Kajcza Alex, Bogdan Seceleanu (75 kg), de la Gym Mar Strong; Buzaş Norbert şi Dănuţ Cotuna (59 kg), ambii de la Crişul Oradea.

 

"Nici la Naţionale nu vin atâţia sportivi"

Invitaţii speciali ai întrecerii organizate de Basti Box, DJST Bihor, Primăria Salonta au fost Alec Năstac, vicepreşedintele FR Box şi Adrian Mărcuţ, antrenor la Centrul Olimpic de la Reşiţa, fost pugilist la Salonta. "A fost o competiţie reuşită din toate punctele de vedere: organizatoric, numeric şi calitativ. Nici la o finală de campionat naţional nu avem o prezenţă atât de mare cum a fost acum la Salonta. Există premise şi sper ca acest oraş să redevină un centru puternic în boxul românesc. Vom sprijini clubul salontan din punct de vedere logistic şi vom facilita participarea sportivilor de perspectivă de aici la competiţii importante. Eforturile celor de la Basti Box sunt cu atât mai lăudabile cu cât lucrează pe bază de voluntariat. Nu am mai întâlnit aşa ceva în ţară. E un lucru mare şi că aceşti copii au posibilitatea să facă sport fără ca acest lucru să fie condiţionat de o taxă", a comentat Alec Năstac, care împreună cu antrenorul Sebastian Silaghi şi cu pugiliştii salontani au depus sâmbătă o coroană şi flori la mormântul lui Nicolae Talpoş, decedat în 1990, la doar 28 de ani, într-un accident rutier petrecut la Mădăras.

Multiplu campion naţional, Nicolae Talpoş a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Los Angeles în 1984.

 

Centru naţionale de box

În tentativa de a revitaliza boxul salontan, Sebastian Silaghi mai are şi alte proiecte. "De anul viitor, acest memorial va fi inclus în calendarul intern şi internaţional AIBA, fapt care va spori prestigiul competiţiei. Am discutat cu conducerea Primăriei pentru înfiinţarea unui centru naţional de box la Salonta şi sper ca la sfârşitul lunii viitoare să facem paşi importanţi în acest sens", a declarat antrenorul salontan.