Traian Băsescu a câştigat alegerile în şase dintre colegiile uninominale din judeţul Bihor: Marghita, Aleşd, Ceica-Holod şi cele trei din Oradea. Reprezentanţii PSD-PC şi PNL din BEJ Bihor au refuzat să semneze procesul-verbal de centralizare a voturilor.

Traian Băsescu, votat de 141.976 de bihoreni
Biroul Electoral Central a anunţat că în favoarea lui Traian Băsescu s-au pronunţat 5.275.808 alegători, în timp pentru Mircea Geoană au optat 5.205.760 cetăţeni cu drept de vot. Potrivit datelor făcute publice de BEC, din totalul celor 18.303.224 alegători înscrişi în listele electorale permanente, duminică s-au prezentat la urne 10.620.116 cetăţeni cu drept de vot (58,02%), fiind 10.481.568 de voturi valabil exprimate (98,69%) şi 138.476 voturi nule (1,30%).
În judeţul Bihor, la urne s-au prezentat 278.121 de cetăţeni cu drept de vot (55,10%). Pe listele permanente au votat 253.451 de alegători, în secţiile speciale - 23.202 de alegători, la urna specială - 1.468, iar voturile nule au reprezentat 1,15%. Traian Băsescu a fost votat de 141.976 de alegători (51,64%), iar Mircea Geoană - de 132.921 dintre alegători (48,35%). Potrivit numărătorii paralele făcute de PSD Bihor, Mircea Geoană a pierdut bătălia şi în municipiul Oradea. Astfel, Geoană a adunat 44.437 de voturi (46,43%), în timp ce Traian Băsescu a fost votat de 51.266 persoane (53,56%). Purtătorul de cuvânt al BEJ Bihor, judecătorul Cristian Monenci, a declarat că reprezentanţii Alianţei PSD+PC şi PNL din Birou, Ioan Radu, respectiv Laviniu Domocoş, au refuzat să semneze procesul-verbal cu rezultatele finale ale scrutinului din judeţul Bihor.

D'ale electoralului...
De asemenea, Monenci a precizat că cei mai puţini alegători s-au prezentat la secţia specială din Viişoara - 24, iar cele mai multe voturi nule, 39, s-au înregistrat la secţia 199 din Săcueni. "Pe măsură ce am verificat buletinele de vot nule şi procesele verbale de la secţiile de votare, am stabilit că 22 voturi sunt valabile: 12 pentru Mircea Geoană, 10 pentru Traian Băsescu. A fost vorba de buletine de vot în care ştampila era aplicată atât în dreptunghi, cât şi în afara lui, ceea ce este permis", a afirmat Cristian Monenci.
Purtătorul de cuvânt al BEJ Bihor a menţionat că unele buletine de vot conţineau diferite mesaje scrise de alegători. Astfel, pe un buletin de vot a fost scris "autonomie" între cei doi candidaţi, pe altul a fost desenat un chenar în care a fost scris numele lui Kelemen Hunor şi aplicată ştampila. În alt caz, un alegător a aplicat ştampila pe ambii candidaţi, după care a scris "autonomie pentru Transilvania". Pe un alt buletin de vot a fost aplicată o foaie pe care scria: "Policarzilor, câtă umilinţă pentru voi să trebuiască să hotărască poporul care dintre voi să-l fure", în timp ce un alt alegător a scris în dreptul lui Traian Băsescu - "Pazvante chiorul", iar în dreptul lui Mircea Geoană - "hoţul mincinos". Un alt alegător a scris în dreptul lui Băsescu - "kutya", iar în dreptul lui Geoană - "eb". De asemenea, un alt alegător a făcut un chenar cu Corneliu Vadim Tudor, pe care a aplicat ştampila, în timp ce un alt alegător a ataşat buletinului de vot o foaie pe care scria "Nicolae Ceauşescu - PCR".

"E greu să rumegi un insucces la 10 ore de la euforie"
Democrat-liberalii bihoreni s-au declarat mulţumiţi de rezultatele obţinute, liderul PD-L Bihor, Petru Filip, precizând că din cele nouă colegii uninominale de deputaţi din judeţ, şase au fost câştigate de Traian Băsescu. Astfel, pe lângă municipiul Oradea, candidatul susţinut de PD-L a câştigat şi în zonele Marghita, Aleşd şi Ceica-Holod, în timp ce Mircea Geoană a câştigat alegerile în Colegiul 2 - Săcueni, în Colegiul 4 - Beiuş-Ştei şi în Colegiul 6 - Salonta. "Mă bucur că organizaţia PD-L a câştigat competiţia cu celelalte trei organizaţii judeţene: PSD, PNL şi UDMR. Am încercat să facem o campanie la limitele decenţei. Au fost ieri (n.r. - duminică) unele comentarii şi atacuri la adresa noastră. Dacă-l vedeţi pe Traian Abrudan împărţind bani, daţi-mi voie să vă spun că puteţi să mă consideraţi şi pe mine părtaş. Nu am coborât la un astfel de nivel. În plus, au fost comentarii că ne pregătim să ieşim în stradă în noaptea de dumnică. Vreau să vă spun că nu s-a pus niciodată problema să ieşim în stradă, indiferent de rezultatul votului. Votul cetăţeanului este suveran. Am intrat într-o competiţie unde nu există scor egal. De această dată am câştigat", a menţionat Filip.

Cine zice ăla e!
La rândul său, fostul subprefect Traian Abrudan a declarat că nu a dat bani niciunui alegător în Aleşd, ci că reprezentanţii liberalilor au făcut-o, dar că a decis să nu-i reclame la poliţie. Filip a declarat că se aşteaptă ca PSD să nu accepte rezultatele votului. "E greu să rumegi un insucces la 10 ore de la euforie. Şi victoria, şi înfrângerea trebuie trăite cu demnitate, viaţa politică nu se termină după 6 decembrie", a mai declarat liderul PD-L Bihor. Democrat-liberalii au acuzat că social-democraţii au avut ordin clar de la centru "să fure cel puţin două voturi în fiecare secţie de votare. Dacă membrii PD-L din secţii nu ar fi fost instruiţi, probabil că le-ar fi reuşit". În ceea ce priveşte guvernarea, Filip consideră că viitorul Executiv ar trebui să fie bazat pe ideologie de dreapta. "PNL este într-o situaţie delicată acum. Trebuie să vedem în ce măsură sunt capabili să schimbe macazul de două ori în trei săptămâni", a mai adăugat liderul PD-L Bihor.

La exit-poll s-au dat de gol!
Pe de altă parte, preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a declarat că partidul său nu mai are motive să spere în victoria lui Mircea Geoană. "Ceea ce s-a întâmplat aseară (n.r. - duminică seara), înseamnă că institutele de sondare au comunicat estimări exit-poll eronate, luând ca bază situaţia de la ora 19.00, iar pe de altă parte, înseamnă că mobilizarea unor alegători a fost mai intensă după ora 19.00 în favoarea lui Traian Băsescu", a precizat Ioan Mang. Acesta a mai adăugat că votul românilor din diaspora a fost decisiv, majoritatea acestora preferându-l pe Traian Băsescu. "Se pare că cei care nu cunosc foarte bine realităţile din ţară vor decide soarta ţării", a mai afirmat Ioan Mang, care duminică seara sărbătorea victoria lui Mircea Geoană alături de colegii săi de partid, dar şi de liberali, care au ajuns după ora 21.00 la sediul PSD Bihor.