Noul sediul al Muzeului Ţării Crişurilor îşi va deschide parţial porţile în 18 mai, când vor fi organizate mai multe vernisaje ale unor expoziţii temporare. Inaugurarea oficială va avea loc abia după dotarea cu mobilier special a tuturor sălilor expoziţionale. Conducerea CJ Bihor a anunţat că sunt trei proiecte de amenajare aflate în diferite stadii, valoarea totală ridicându-se la aproximativ 10 milioane euro.

 

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor vor avea loc în perioada 16-21 mai. Dacă deschiderea oficială şi o parte dintre evenimente vor avea loc la Palatul Baroc, în data de 18 mai se va deschide, parţial, o parte din sălile din noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, de pe strada Armatei Române, odată cu vernisarea a cinci expoziţii speciale: „Imaginea lumii ţesute în lână: scoarţe din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău (Republica Moldova)”, „Etnographica – Reprezentări grafice ale portului popular din colecţia Muzeului Déri din Debrecen (Ungaria)”, „Donaţia Iosif Fekete (colecţia Muzeului Ţării Crişurilor)”, „Pictori şi sculptori orădeni din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor (1950-1980)” şi „Retrospectiva graficianului Nistor Coita (1943-2013)”. La cele cinci expoziţii intrarea se va face pe bază de invitaţii, însă cei interesaţi să vadă o parte din noul sediu al Muzeului o pot face la evenimentul „Noaptea Muzeelor”, sâmbătă, 20 mai. „Vrem să demonstrăm că putem să arătăm că existăm, că putem să facem lucruri importante. Vrem să arătăm care sunt intenţiile noastre şi să demonstrăm că această instituţie, creată în 1971 sub denumirea de Muzeul Ţării Crişurilor, are un rol important în promovarea culturii din această zonă. Avem foarte mulţi invitaţi din străinătate, pe lângă cei de la Bucureşti care ne-au ajutat în realizarea acestui muzeu”, a declarat directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. El a adăugat că vor fi semnate parteneriate cu muzeele din Debreţin şi Republica Moldova care vor expune în aceste zile la Oradea. De asemenea, Chiriac a anunţat că a primit confirmare din partea reprezentanţilor regiunii Trentino că vor amenaja cele două săli expoziţionale pe care le au la dispoziţie. „La Noaptea Muzeelor ne aşteptăm la un aflux foarte mare de cetăţeni. Lumea se va convinge că potenţialul Muzeului Ţării Crişurilor este imens”, a mai precizat Chiriac.

Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat că inaugurarea oficială a sediului Muzeului se va face abia după dotarea tuturor încăperilor, amenajarea parcului din jurul clădirii, precum şi mutarea obiectelor de patrimoniu. Astfel, el a menţionat că CJ Bihor are trei proiecte pentru a definitiva amenajarea noului sediu. Primul proiect este în derulare şi vizează achiziţionarea de mobilier pentru depozite, ateliere, birouri, vivariu şi laboratoare. Suma alocată de CJ Bihor pentru acest proiect este de aproximativ 5 milioane lei şi va fi finalizat în două luni. Al doilea proiect este depus spre finanţare prin Programul Operaţional Regional şi vizează amenajarea primelor două etaje ale clădirii cu mobilier special pentru expoziţii, precum şi amenajarea curţii şi grădinii. Valoarea proiectului este de 21,82 milioane lei. Pasztor a precizat că ultima etapă de control din partea POR a avut deja loc şi, în urma discuţiilor, avute, este foarte optimist cu privire la primirea finanţării. El a adăugat că, pentru amenajarea exterioară se are în vedere „un concept nou”, realizat în colaborare cu Primăria Oradea, privind transformarea în zonă verde a zonei adiacente Parcului Bălcescu. Al treilea proiect, privind amenajarea etajelor doi şi trei, va fi finanţat prin Programul Ro-Hu. Preşedintele CJ Bihor a menţionat că suma necesară pentru acest proiect este de 4 milioane euro. Banii vor fi mutaţi din proiectul strategic pe sănătate al judeţului, deoarece această sumă era alocată iniţial pentru achiziţionarea unui accelerator nuclear de particule pentru Centrul Oncologic al Spitalului Municipal, însă acest aparat va fi cumpărat de Ministerul Sănătăţii.  

Pe de altă parte, Pasztor Sandor a anunţat că în luna iunie va fi lansată o licitaţie internaţională pentru serviciul de mutare a pieselor muzeale din depozite în noul sediu, investiţia fiind estimată la 200-300.000 euro.