Un tânăr bihorean, în vârstă de doar 22 de ani, a suferit un cumplit accident de maşină, după câteva zile fiind declarat în moarte cerebrală. O echipă formată din peste 12 medici a venit sâmbătă seara la Oradea, unde a prelevat cordul, ficatul, corneea şi rinichii.

"Prelevarea a fost realizată de către o echipă complexă de peste 12 medici, care au venit cu avion SMURD. S-a intrat în sălile de operaţie noi, de la Spitalul Judeţean Oradea. S-a prelevat cordul, rinichii, corneea şi ficatul. Rinichii au ajuns la Cluj, cordul la Târgu Mureş, iar ficatul şi corneea la Bucureşti. În drumul spre Bucureşti, echipa medicală a făcut o escală la  Târgu Mureş pentru a se lăsa cordul, după care echipa şi-a continuat zborul spre Bucureşti”, ne-a declarat dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea Programului de Transplant din Bihor. La Oradea a fost prezentă şi o echipă de medici din Viena pentru prelevarea de plămâni. Din păcate, din cauza politraumei suferite de pacient, plămânii nu au îndeplinit criteriile necesare pentru a putea fi transplantaţi. O echipă de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, condusă de dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, a realizat, duminică, al cincilea transplant cardiac din acest an, salvând viaţa unui tânăr în vârstă de 18 ani din Vaslui, care suferea de o boală gravă de inimă.

În urma unei intervenţii care a durat în jur de cinci ore, tânărul Alexandru Adrian Pop – care a mai fost programat de încă trei ori pentru a primi o inimă nouă, însă a întâmpinat probleme de compatibilitate – a primit un nou cord, provenit de la tânărul bihorean, de 22 de ani, care a suferit accidentul rutier.

"Am efectuat o intervenţie de transplant cardiac la un pacient de 18 ani din judeţul Vaslui, un tânăr aflat în stare avansată de insuficienţă cardiacă, practic un tânăr aflat la capătul resurselor biologice. Intervenţia a venit într-adevăr salvatoare de viaţă la propriu, pentru că, la începutul intervenţiei chirurgicale, în timpul manevrelor de iniţiere a intervenţiei, inima era epuizată complet. Din fericire, a fost disponibil un cord foarte bun, prelevat de o echipă de medici din institutul nostru, de la Oradea (…). Cordul a venit în jur de ora 4,00 în clinică, în stare foarte bună, intervenţia s-a încheiat şi suntem mulţumiţi de rezultate. Acest pacient de 18 ani a mai fost chemat de aproximativ trei ori pentru efectuarea unui transplant, de fiecare dată, datorită unor diferenţe, atât antropometrice, cât şi biologice, nu a putut beneficia de transplant şi suntem foarte bucuroşi că de data aceasta am putut să îl transplantăm şi în acest fel viaţa i-a fost salvată”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.

 

Un gest de nobleţe

Doctorul a ţinut să mulţumească părinţilor tânărului pentru gestul de nobleţe de care au dat dovadă, în ciuda pierderii suferite, pentru că au dat o şansă la viaţă altui tânăr.

"Doresc să mulţumesc şi să subliniez gestul de nobleţe al părinţilor donatorului, donatorul a fost un tânăr de 22 de ani, din Bihor, victima unui accident rutier. Părinţii au înţeles că prin acest gest au salvat viaţa unui tânăr de 18 ani. E drept că nimic nu poate să le aline suferinţa, dar poate că este un lucru bun că poate o parte din acest tânăr, inclusiv inima, continuă să bată în pieptul unui tânăr de 18 ani”, a arătat dr. Suciu.

Mama tânărului care a primit cordul a spus că acesta suferea de insuficienţă cardiacă de la vârsta de 3 ani, că a umblat extrem de des prin spitale, uneori şi la fiecare trei luni, iar prin acest transplant speră ca viaţa lui să se îmbunătăţească, să devină un om cu o viaţă normală.