Ziua Internațională a Educației a fost marcată la Colegiul Tehnic „Unirea” Ștei, miercuri, 5 octombrie, printr-o serie de activități în care s-au implicat toate cadrele didactice, dar și prin lansarea unui nou proiect finanțat de Comisia Europeană.

Potrivit structurii acestui an școlar, stabilită de ministerul de profil, unitățile de învățământ și inspectoratele județene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei școli, ziua de 5 octombrie ca Ziua Internațională a Educației. Și la CT „Unirea” Ștei această zi a fost una mai aparte în viața colegiului, deorece atât cadrele didactice cât și elevii au fost implicați într-o serie de manifestări menite să puncteze așa cum se cuvine acest eveniment derulat la scară mondială. Astfel, la Catedrele de Limbă și Comunicare, prof. coordonator Adela Lucuș; Matematică și Științe, prof. coordonator Mihaela Lucan; Sevicii, prof. coordonator Victoria Rengle; Om și Societate, prof. coordonator Dorina Făt; Tehnică, prof. coordonator Luciana Aniș, s-au derulat multiple activități în care au fost implicați foarte mulți elevi. Singura activitate care nu a putut fi realizată din cauza timpului nefavorabil a fost „Cupa de Toamnă”, ale cărei semifinale și finale se vor desfășura într-o altă zi. Activitatea intitulată „Nu violenței în școli” a fost derulată în colaborare cu Poliția Ștei, în care elevii au fost instruiți despre necesitatea unui comportament civilizat atât în școală cât și în societate, pentru a preveni astfel actele antisociale.

Lansare de proiect

Tot în cursul zilei de miercuri a avut loc lansarea unui nou proiect Erasmus+, cu titlul: „Plasament pentru un învățământ economic modern – condiție de acces pe piața muncii europene”. În deschiderea acestui eveniment din viața colegiului, prof. ec. Ioan Mateiaș, directorul CT „Unirea” Ștei, a salutat prezența multor părinți, a elevilor, dar și a unor invitați printre care am remarcat pe ec. Ionel Man, reprezentant al Băncii Cooperatiste „Izvoru” Ștei; ec. Ionuț Cergheș, șef agenție Ștei a Băncii Transilvania; a autorităților locale reprezentate de ec. Marius Cioară, viceprimarul orașului Ștei și ing. Ovidiu Staniște, consiler local, dar și reprezentanți de la unitățile de învățământ șteiene. Coordonatoarea de proiect, prof. Rodica Drăgoi, a prezentat, în power-point, asistenței coordonatele acestui proiect finanțat de Comisia Europeană, în valoare totală de 61.736 de euro, care are ca grup țintă elevi de la calificarea Tehnician în activități economice, respectiv 15 elevi din clasa a X-a și 15 elevi din clasa a XI-a. Elevii din clasa a X-a vor efectua un stagiu de practică de 60 de ore în Portugalia, corespunzător pregătirii practice comasate CDL „Contabilitate și comunicare comercială”, primul flux de mobilitate fiind planificat în perioada 27 martie 2017 – 7 aprilie 2017. Elevii din clasa a XI-a vor efectua un stagiu de practică de 60 de ore în Cipru, corespunzător modulelor de practică „Igiena, securitatea muncii și protecția mediului” și „Instrumente de plată”, fluxul doi de mobiltate fiind planificat în perioada 19-30 iunie 2017. Beneficiarul acestui proiect, CT „Unirea” Ștei, va avea ca parteneri organizațiile Associacao Intercultural Amigos da Mobilidade (AIAM)- Barcelos, Portugalia; Rivensco Consulting LTD, Paphos, Cipru și companiile „Mendanha&Sousa, Constructii SA” și Armindo Sousa Metalurgica LDA”, din Barcelos, Portugalia și Camera de Comerț, din Paphos, Cipru. Pentru a putea participa la acest proiect elevii vor fi supuși la mai multe condiții de eligibilitate și înscriere, procesul de selecție derulându-se conform graficului bine stabilit și prezentat la această lansare.