O delegaţie de 27 de funcţionari publici din Republica Moldova, raioanele Hânceşti şi Străşeni, s-au aflat, ieri, în judeţul Bihor, pentru un schimb de experienţă în patru instituţii deconcentrate. Prezenţa lor la Oradea are loc în cadrul unui proiect Erasmus+, derulat de Asociaţia de Studii Europene Contemporane (ECSA) Moldova, în parteneriat cu Universitatea din Oradea.

 

Prima întâlnire dintre reprezentanţii instituţiilor bihorene (Direcţia de Cultură, APIA, Direcţia de Finanţe Publice şi Inspectoratul Şcolar) şi omologii lor din Republica Moldova a avut loc ieri dimineaţă, în sala mare a Prefecturii Bihor. Întâlnirea s-a desfăşurat sub forma unei mese rotunde - „Exemple de bună practică, România - Republica Moldova, judeţul Bihor - raionul Hânceşti”, prezidate de prefectul Claudiu Pop, Vasile Cucerescu, președinte ECSA Moldova, şi Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării. Prefectul de Bihor a făcut o scurtă prezentare a judeţului, precizând că Bihorul se află în continuă dezvoltare, fiind printre primele cinci-şase judeţe ca mărime şi printre judeţele cu cea mai mare creştere economică din România, în ultimii ani. „Degeaba vezi România, dacă nu vezi Bihorul, nu ai văzut nimic”, a afirmat Claudiu Pop. În acest context, el a amintit de turismul montan, salba de peşteri amenajate, apele termale, dar şi investiţiile în parcurile industriale. „La un moment dat, indiferent de opiniile politice ale unora sau altora, când e vorba de investitori, pentru care ne batem cu alte judeţe, reuşim să ne dăm mâna, Prefectură, Consiliu Judeţean, Primărie, şi să îi atragem. Din acest punct de vedere, aş putea spune că poate fi un exemplu de bune practici, ca atunci când este vorba de interesul locuitorilor judeţului Bihor, orice altceva se lasă la urmă”, susţine prefectul Claudiu Pop.

Din partea celor patru instituţii deconcentrate au fost prezenţi: directorul adjunct al Direcţiei de Finanţe Publice, Romeo Roşca, Alin Novac - inspectorul şcolar general, Lucian Silaghi - directorul Direcţiei de Cultură şi Florian Pavel - directorul APIA Bihor. Cei patru au făcut o prezentare a instituţiilor pe care le conduc, după care oaspeţii din Republica Moldova s-au deplasat la sediile repectivelor direcţii. Shimburile de experienţă continuă azi la Debreţin.

„Eu îmi pun mari speranţe în aceste întâlniri bilaterale, dintre colegii noştri pe domenii specializate, întrucât e bine să vedem ce s-a întâmplat şi în alte state membre care, odinioară, au avut statutul de candidat pentru a adera la Uniunea Europeană şi cum au reuşit dânşii să implementeze cât mai bine posibil diferite programe europene, în acest caz în România şi în Ungaria”, a declarat Vasile Cucerescu, preşedinte ECSA Moldova.

Activităţile de la Oradea şi Debreţin fac parte din proiectul „Managementul proiectelor europene pentru funcţionarii publici regionali”, derulat de ECSA Moldova, în perioada 2016-2019, finanţat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+, având o valoare de aproape 46.000 de euro.

Proiectul cuprinde două activităţi de bază anuale: partea teoretică de formare a funcţionarilor publici, din Moldova, pe două raioane, în acest an raioanele Hânceşti şi Străşeni, şi un schimb de experienţă la faţa locului, respectiv Oradea şi Debreţin. Acelaşi exerciţiu va avea loc şi anul viitor cu alţi funcţionari publici din raioanele Ungheni şi Nisporeni. Proiectul se va finaliza cu publicarea cărţii „Managementul proiectelor europene”.