Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea a transmis un mesaj orădenilor dar şi tuturor bihorenilor prin care îi roagă să doneze obiecte din epoca comunistă începând cu luni, 19 septembrie. La primele ore ale dimineţii, la sediul muzeului au sosit şi primele pachete, din partea tehnicianului criminalist Nicolae Meseşan, fost fotoreporter al cotidianului Crişana.

 

În perioada comunistă Nicoale Meseşan a fost şi fotograf al Partidului Comunist, astfel că a adunat o întreagă arhivă foto din acea perioadă. Nu este de mirare deci, că cele mai importante donaţii au fost cele în fotografii (peste 200 la număr). Sunt imagini profesioniste care ilustrează perioada industrială a oraşului, dar şi realitatea socială, viaţa de cu zi, marile defilări în zi de sărbătoare, ori vizitele lui Nicolae Ceauşescu la Oradea. De asemenea, Nicolae Meseşan a mai donat două steaguri, un portret cu Nicolae Ceauşescu, două tablouri cu stema României şi cu cea a PCR, două sacoşe cu cărţi, dar şi carnete UPC.

Orădenii care deţin obiecte din perioada comunistă şi doresc să le doneze, sunt aşteptaţi la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea cu uniforme şcolare, manuale, cărţi sau ziare de propagandă, aparate radio, electrocasnice, jucării, insigne, embleme, sau orice alt obiect relevant pentru acea perioadă.

„Cu siguranță că majoritatea dintre dumneavoastră aveţi acasă lucruri vechi, din tinerețe, din copilărie sau moștenite. Locul lor nu este la gunoi! Dacă nu mai aveți nevoie de ele, aduceți-le la Muzeu pentru ca împreună, să putem recupera un trecut istoric relativ recent, despre care tot mai mulţi vorbesc, dar care pare din ce în ce mai necunoscut! Sprijinul dumneavoastră este foarte important”, transmit organizatorii campaniei, Muzeul Cetăţii şi

Asociația „Cei 40 de Mucenici”. Cei care vor să doneze sunt invitaţi în gangul Corpului A (Palatul Princiar), zilnic între 9.00 şi 17.00. Drept răsplată pentru donaţiile lor, orădenii vor beneficia de o vizită gratuită la Muzeului Cetății și Orașului.