Vineri seara, în căminul cultural din satul Cheresig comuna Toboliu a avut loc un eveniment mai puţin obişnuit pentru localnici, poate şi din acest motiv sătenii nu prea au ştiut cum să reacţioneze.

 

Caravana de teatru „Green-Frilensăr pe contour” a ajuns şi în judeţul nostru vineri seara, când actorii de teatrul independent Frilensăr în colaborare cu Teatrul Luni (Green Hours Bucureşti) au susţinut o reprezentaţie a spectacolului Mioriţa. Scena căminului în care s-a jucat spectacolul s-a dovedit a fi neîncăpatoare pentru cele peste 100 de persoane care doreau să îl vadă, dar, din păcate, majoritatea au fost copii, nu chiar publicul ţintă al unui spectacol care se încheie cu o crimă.

„M-am simţit ciudat. Îmi pare rău, pentru că îmi dau seama că oamenii de aici nu au mai văzut teatru, din ce au spus ei, foarte puţine spectacole şi acelea spectacole de copii şi am observat că au fost foarte reticenţi la propunerea noastră, care era o poveste despre bine şi rău…” a concluzionat Loredana Cosovanu după spectacolul de vineri, pe care actorii l-au încheiat brusc pentru a nu speria copiii prezenţi în număr foarte mare. Nu ştim cât de bine au înţeles ei spectacolul chiar dacă la final membrii trupei au încercat să poarte un dialog în care să lămurească eventualele întrebări. De altfel, şi Daniel Chirilă, liderul grupului, a menţionat că provocarea cea mai mare la acest gen de spectacole (de teatru independent) este faptul că publicul din mediul rural nu este obişnuit şi nu prea îl înţelege. Probabil cu atât mai mult cu cât Mioriţa este un spectacol despre mituri, laitmotive și moarte, prezentat în trei tablouri inegale, după cum spune şi naratorul la început, într-o formă cu totul nouă. Bătălia dintre bine şi rau, dintre Dumenzeu şi Diavol, sau cum ar fi dacă ar fi Dumezeu şi Diavolul un pic mai oameni timp de o oră şi ceva, timp în care se perindă prin spectacol tot felul de personaje populare ca Ana şi Manole sau Baba Dochia. Cine să mai înţeleagă că Mioriţa, care este într-un fel de comă susţinută de 2000 de ani, este chiar poporul roman? Poate data viitoare când vin prin zonă aleg o locaţie cu potenţial de public ţintă.

Caravana Green-Frilensăr pe contour își propune să înconjoare România cu teatru. În afară de cele peste 10 reprezentații ale spectacolelor Mălăieș în Călcâieș, Mioritza și Once upon, vom realiza un documentar de tip jurnal de expediție, care va prezenta întreaga experiență trăită și acumulată pe parcursul caravanei. Următorul spectacol are loc mâine, 02 august, la Halmeu, județul Satu Mare.