Ordinea de zi a Colegiului Prefectural de ieri a cuprins un raport de activitate pe 9 luni al Direcției pentru Agricultură Bihor și o informare cu privire la măsurile luate de către ITM Bihor în domeniul combaterii muncii fără forme legale. De asemenea, la finele ședinței, prefectul Ioan Mihaiu a făcut câteva declarații privind marșul pentru susținerea realizării Autostrăzii Transilvania, programat pentru sâmbătă, 28 octombrie.

 

În ce privește măsurile luate de către ITM Bihor în domeniul combaterii muncii fără forme legale, Marius Rotar, inspectorul șef al instituției, a declarat că dacă în anul 2016 au fost sancționați pentru munca fără forme legale (în primele nouă luni ale anului 2016) 169 de agenți economici, în anul 2017, pentru același interval de timp, au fost sancționați 134 agenți economici.

„Analizând acest indicator, se observă o scădere a numărului de agenți economici care folosesc munca la negru de aproximativ 21%”, a menționat inspectorul şef ITM Bihor.

Rotar a precizat că de pe urma muncii la negru are de câștigat angajatorul, deoarece acesta plătește în acest fel salarii mai mici, chiar sub nivelul minim pe economie.

Șeful ITM Bihor consideră că cei care au de pierdut de pe urma muncii la negru sunt persoanele care prestază munca, iar apoi statul și, nu în ultimul rând, cetățenii. Concret, are de pierdut persoana care prestează munca, prin lipsa contribuțiilor la sistemul public de pensii și de asigurări de sănătate, iar statul prin neîncasarea contribuțiilor datorate bugetului, care afectează în mod direct cetățenii.  

Orice persoană, care are cunoștință despre cazuri de muncă la negru, indiferent că este sau nu direct vizată, poate formula o sesizare adresată Inspectoratului Teritorial de Muncă - Bihor, prin poștă sau e-mail (itmbihor@itmbihor.ro), care să conțină descrierea situației, angajații Inspectoratului fiind obligați, prin lege, să păstreze secretă identitatea celor care depun sesizări.

„Marșul ciclist este inutil!”

La finele ședinței Colegiului Prefectural, prefectul Ioan Mihaiu a declarat că marșul pentru susținerea realizării Autostrăzii Transilvania, programat pentru sâmbătă, 28 octombrie, este inutil. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menționat că, în momentul de față, procedura de desemnare a câștigătorului și de reluare a lucrărilor la autostradă este pe un drum și un făgaș normal.

„În calitate de biciclist şi pasionat de sport, aş participa la o astfel de acţiune, însă în calitate de prefect şi cunoscător al procedurilor de achiziţii n-am să particip, pentru că acţiunea nu-şi are rostul”, a spus prefectul.

Federația Patronilor Bihor, împreună cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania, sub înaltul patronaj al Uniunii Naționale a Patronatului Român, organizează, în data de 28 octombrie, un marș ciclist de susținere a reluării lucrărilor la Autostrada Transilvania, eveniment la care și-au anunțat participarea peste 100 de persoane. Startul se va da sâmbătă, la ora 10.00, din Parcul Traian.

„Peste trei săptămâni expiră termenul de depunere a ofertelor. În perioada 21 noiembrie - 15 decembrie se va face analiza ofertelor, urmând ca anunţarea câştigătorilor să se facă pe 15 decembrie. În momentul de față, procedura de desemnare a câștigătorului și de reluare a lucrărilor la autostradă este pe un drum și un făgaș normal. Se încadrează în termene, fără niciun impediment”, a menționat Ioan Mihaiu.

Pe de altă parte, prefectul a mai anunțat că, în urmă cu câteva zile, s-a emis o ordonanță de Guvern, prin care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a fost desemnat ca unitate de achiziție centralizatoare pentru ambulanțe. „În ultimii câțiva ani, doi ani cu siguranță, problema achiziției ambulanțelor a fost pasată de la un minister la altul. Este vorba de achiziționarea a peste 2.000 de ambulanțe atât pentru serviciile județene, cât și pentru SMURD. O veste bună ne-a dat ministrul Nica, care a spus că a identificat o sursă de finanțare care să nu afecteze bugetul, respectiv din economiile făcute în procedurile pe fonduri europene. Se pare că s-a obținut o aprobare de la Comisia Europeană și din acele economii vor fi finanțate ambulanțele care urmează a fi achiziționate. Este o veste bună, având în vedere starea precară a ambulanțelor din județul nostru, dar și din țară”, a conchis Ioan Mihaiu.