Sala Polivalentă a Universităţii din Oradea va fi vineri, 30 septembrie, între orele 17.00 şi 22.00 gazda unei noi ediţii a Nopţii Cercetătorilor. În cadrul evenimentului vor fi expuse principii din fizică, astronomie, chimie, geografie, biologie și geologie, cu experimente live, demonstrații aplicate, muzică, sport și jocuri, totul cu intrare liberă.

 

Știința iese în stradă în peste 250 de orașe europene și 15 orașe din România pentru a sărbători Noaptea Cercetătorilor Europeni, o serie de evenimente ce apropie publicul larg de fascinanta lume a cercetării.

Noaptea Cercetătorilor Europeni îi invită pe orădeni să întâlnească oameni de știință din diverse domenii care le pot schimba viața, și să devină cercetători pentru o zi, participând la activitățile științifice și distractive dedicate.

Primul eveniment din seria Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005 şi de atunci peste 1,5 milioane de oameni au celebrat ziua dedicată promovării științei. Proiectul se adresează minţilor curioase și tinerilor care doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.

Ediția 2015 a atras peste 35.000 de vizitatori în România. Pe termen lung evenimentul atrage noile generații către munca de cercetare și activare profesională în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene și crește respectul publicului larg față de munca nevăzută a cercetătorilor.

Evenimentele principale vor avea loc la București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Brașov, Constanța, Cugir, Deva, Galați, Oradea, Piatra Neamț, Suceava, Târgoviște, Tulcea și Zalău. Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate ce înseamnă să fii cercetător în zilele noastre.

Proiectul este co-finanțat de Comisia Europeană prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie și se desfășoară în aceeași zi în toate țările membre și afiliate. Pentru informații detaliate despre program și instituțiile participante vă rugăm să consultați website-ul noapteacercetatorilor.eu.