Simona Halep (locul 4 în clasamentul mondial) a pierdut ieri meciul cu slovaca Dominika Cibulkova (poziţia 8 WTA), scor 3-6, 6-7 (5), şi a ratat calificarea în semifinalele Turneului Campioanelor de la Singapore, dotat cu premii în valoare de 7 milioane de euro. Româncei îi era suficientă şi o înfrângere în trei seturi pentru a accede în careul de aşi.

Simona s-a confruntat cu probleme la genunchiul stâng şi a purtat un bandaj în acea zonă. În primul set, Halep a avut un singur moment de slăbiciune, în primul ei game de serviciu, pe care l-a cedat la zero. Până la finalul setului, ambele jucătoare au servit bine şi nu s-a înregistrat niciun break. În actul secund, Cibulkova a început cu break, dar Halep a făcut re-break imediat. Tot jucătoarea slovacă a avut iniţiativa, cu break-uri la 3-2 şi 4-3. Românca a reuşit să ducă setul în tiebreak, unde Cibulkova s-a dovedit încă o dată mai rapidă şi mai concentrată.

Cibulkova a fost mai agresivă şi a înregistrat 32 de puncte direct câştigătoare, faţă de 10 Halep, care a ales să joace mingi mai liftate şi să cedeze iniţiativa. Deşi a fost accidentată, Simona a greşit mai puţin (13 erori neforţate, faţă de cele 27 ale Dominikăi).

Din punctul de vedere al serviciului, diferenţa s-a făcut în privinţa primei mingi: Cibulkova a câştigat 78% dintre aceste puncte, iar Halep doar 59%. Slovaca a reuşit patru break-uri, iar romanca doar trei. Raportul punctelor câştigate este 82-66 în favoarea câştigătoarei. „Cred că ea a jucat bine cu lovitura de dreapta, a dominat meciul. A sesizat că reverul meu nu e foarte bun astăzi, din cauza piciorului, nu îmi era uşor să împing. Eu am stat prea în spate, ar fi trebuit să variez mai mult loviturile, să joc cu unghiuri mai deschise, să o fac să alerge. Am încercat, dar nu a fost suficient să câştig meciul sau să câştig al doilea set. Psihic, am luptat până la capăt. Totuşi, nu sunt foarte dezamăgită că nu m-am calificat”, a comentat Simona.

Halep nu a reuşit să depăşească faza grupelor nici în 2015, după ce în 2014 a pierdut finala cu Serena Williams. Pentru singura victorie de la Singapore (cu Madison Keys), Simona Halep va primi un cec în valoare de 153.000 de dolari şi 300 de puncte în clasamentul mondial, la care se adaugă cei 151.000 de dolari pentru participare.

În celălalt joc din Grupa Roşie, Angelique Kerber, lider mondial, a dispus cu 6-3, 6-3, de Madison Keys (SUA, 7 WTA) şi va juca în semifinale cu Karolina Pliskova sau Agneszka Radwanska. Cibulkova o va întâlni pe Svetlana Kuzneţova.